Dolgo pričakovana nova vrhunska zmogljivost Patrie NEMO (NEw MOrtar)

by Urednik

VIDEO: STRELJANJE Z MINOMETOM MED VOŽNJO

Sposobnost streljanja v vožnji v neposrednih in posrednih ognjenih misijah oklepnika Patria NEMO se uvršča med vodilne na svetovnem trgu sodobnih minometnih sistemov s svojimi najsodobnejšimi zmogljivostmi.

Patria je namreč dokončala (dolgo napovedovano in pričakovano) kvalifikacijo zmogljivosti ”ogenj med vožnjo” v kopenskih sistemih v neposrednih in posrednih ognjenih misijah. Ta nova lastnost omogoča vojakom, da se med bojno misijo nenehno premikajo z vozili, zato ne predstavljajo jasnega  – mirujočega cilja za nasprotnika. Prav zaradi zmogljivosti odkrivanja cilja, usmerjanja in odpiranja ognja med vožnjo je delovanje sistema hitrejše in učinkovitejše, saj med  delovanjem v ognjeni misiji ni nepotrebnega zaustavljanja. Patria je razvila zmogljivost ”ogenj med vožnjo” za mornariško različico minometa NEMO že pred leti, vendar je bil zaradi pričakovanj strank in možnosti na bojnem polju storjen korak naprej in so razvili še kopenski prevozni sistem. Minometni sistem NEMO tehta 1.900 kg, deluje v krogu 360 ° z elevacijo orožja od -3 do 85 stopinj. Odvisno od  platforme (lahko je to Patrijino oklepno vozilo AMV 8×8, nemški boxer ipd., opremljene s Patriinim enocevnim minometnim sistemom NEMO, lahko shrani 50-60 min 120-mm. Patria NEMO s svojo uporabnostjo na kopnem in na morju, delovanjem v gibanju ter visoko stopnjo zaščite in ognjeno močjo predstavlja izjemen potencial med sodobnimi minometnimi sistemi.

Sprva je sicer finska Patria za opremo oklepnih kolesnih vozil AMV načrtovala dvocevni minometni sistem AMOS (Advanced MOrta System), zaradi visoke cene so potem projekt opustili, naprej pa razvijali enocevni minometni sistem NEMO. Za takšne minometne sisteme (skupno naj bi bilo 10 Patrij AMVsvarun 8×8 opremljenih z minometnim sistemom NEMO) se je odločila tudi Slovenska vojska, vendar je projekt Patria po aferi ugasnil, SV pa so predali le 30 od prvotno načrtovanih oklepnikov Patria AMV (opremljenih s Kongsbergovimi iz notranjosti upravljanimi orožnimi postajami protector z mitraljezom 12.7 mm), ki so jih sestavili v posebej za ta projekt postavljeni montažni hali proizvajalca gospodinjskih aparatov Gorenje iz Velenja.

Pripravil: B. Knific, foto: Patria

Povezani članki