Ðuro Ðaković kupil pravice za prodajo oklepnikov Patria AMV na tujih trgih

by Urednik

PATRIA AMV 8X8 BO PRVI OBRAMBNI IZVOZNI PRODUKT PODJETJA ĐURO ĐAKOVIČ PO TANKU M-84

Hrvaška družba Ðuro Ðaković Holding in finsko podjetje Patria Land Systems sta podpisala pogodbo, po kateri bo hrvaško podjetje lahko (po licenci) proizvajalo in dobavljalo (prodajalo) kolesne oklepnike Patria AMV 8X8 za tuje trge. Skupna vrednost pogodbe je ovrednotena na 29 milijonov dolarjev. Patria pa je tudi sporočila, da se je z oprostilno sodbo dokončno zaključila hrvaška afera Patria.

Novico o poglobljenem sodelovanju med hrvaškim in finskim podjetjem, ki proizvajata na Finskem razvite modularne osemkolesnike AMV 8×8, so oznanili 14. aprila 2016. Podjetji Patria in Ðuro Ðaković sta doslej uspešno sodelovali pri proizvodnji ter dobavi oklepnih kolesnih vozil za Hrvaško vojsko (Oružane snage Republike Hrvatske). Julija 2007 je hrvaško obrambno ministrstvo za nova hrvaška oklepna bojna vozila izbralo osemkolesnike Patria AMV. Hrvaška se je leta 2007 odločila za nakup 84 oklepnikov AMV za 112 milijonov evrov, leta 2008 pa še za dodatnih 42 v vrednostni 68 milijonov evrov. Skupaj so tako naročili 126 oklepnih modularnih vozil AMV 8×8, ki jih je Hrvaška vojska že prejela.

Uspešno izveden posel s hrvaškim obrambnim ministrstvom pa je podjetju Ðuro Ðaković omogočil priložnost, da na Hrvaškem začnejo izdelovati licenčne oklepnike tudi za tuje trge (podobno pogodbo so Finci sklenili s Poljaki, ki sedaj izdelujejo oklepnike AMV za Združene arabske emirate).

“To je prvi izvozni projekta v obrambni industriji za podjetje Ðuro Ðaković po skoraj 30 letih, ko smo proizvajali in izvažali glavne bojne tanke M-84 za Kuvajt. Ta posel je ključni dokaz uspešnega sodelovanja in vizije, ki si jo delita Ðuro Ðaković ter Patria. Verjamem, da je to šele začetek prihodnjih podobnih projektih, “je dejal Tomislav Mazal, predsednik uprave Ðuro Ðaković Holding d.d.

“Patria je bila zadovoljna s sodelovanjem s podjetjem Ðuro Ðaković in ta pogodba kaže močno zavezo za nadaljevanje dolgoletnega partnerstve med Patrio in Ðuro Ðaković tudi v prihodnje,” je povedal Mika Kari, predsednik Patria Land Systems.

Konec afere Patria na Hrvaškem

Le nekaj dni (19. aprila 2016) po sklenitvi nove pogodbe s podjetjem Đuro Đaković pa je finsko podjetje Patria naznanilo, da je višje prizivno sodišče v finskem Turkuju dokončno zavrnilo vse obtožbe proti proizvajalcu Patria in njenim menedžerjem zaradi domnevne korupcije pri prodaji oklepnikov na Hrvaškem.

Finsko sodišče se je za opustitev obtožb odločilo po tem, ko se finski državni tožilec do danes ni pritožil na lansko oprostilno odločitev sodišča. Takrat je bila Patria oproščena obtožb podkupovanja hrvaških uradnikov med prodajo vojaških oklepnikov leta 2007. Oproščenim menedžerjem in podjetju Patria bo morala Finska plačati 900.000 evrov odškodnine.

Kolesno oklepno vozilo Patria AMV 8×8 nudi učinkovito zaščito, visoko mobilnost, modularnost in dokazano učinkovitost v boj. Strukturne rešitve vozila omogočajo visoko nosilnost, visoko raven varnosti in integracijo težkih oborožitvenih sistemov. Za oklepnike Patria AMV je proizvajalec od kupcev prejela odlične povratne informacije za delovanje v bojnih operacijah v Afganistanu in Čadu. Finsko podjetje Patria je oklepnike AMV 8×8 uspelo prodati vojskam 7-ih držav – Hrvaški vojski (126), zanje jih po licenci jih izdeluje domače podjetje Đuro Đaković, Finski vojski (80), Poljski vojski (do leta 2019 jih bodo imeli 997), zanje vozila KTO rosomak po licenci izdeluje domače podjetje  WZM S.A., Slovenski vojski (30 – sprva naročenih 135), Južnoafriška vojska (235), Švedska vojska (113) in Združeni arabski emirati (15). Za patrie pa so se resno zanimale tudi ZDA in Makedonija.

Pripravil: A. Knific, foto: MORH, Military Photos

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki