Ekipa “gamsov” na vojaškem tekmovanju Winter Survival na Češkem

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA PRVIČ NASTOPILA NA TEKMOVANJU WINTER SURVIVAL

Med 25. in 29. januarjem 2016 je na Češkem potekalo vojaško tekmovanje Winter Survival 2016, ki od tričlanskih ekip zahteva znanje gibanja, preživetja in bojevanja v zimskem in goratem okolju. Slovenska vojska (pripadniki 132. gorskega polka) se ga je udeležila prvič.

Vojaško tekmovanje Winter Survival (Zimsko preživetje) ima dolgo tradicijo, letos je bilo 22. po vrsti in je potekalo v gorovju Hrubý Jeseník na SV Češke (Moravsko-šlezijski okraj). Sodelovalo je 16 ekip: 13 iz različnih enot Češke vojske in tri tujih oboroženih sil (Avstrija, Nemčija in Slovenija – gorske enote). Slovensko vojsko je zastopala ekipa iz 132. gorskega polka (132. GORP) iz Vojašnice Boštjana Kekca v Bohinjski Beli.

Štiridnevno vzdržljivostno tekmovanje Winter Survival, ki ga organizira Univerza za obrambo iz Brna, je simulacija delovanja tričlanske vojaške patrulje na neznanem goratem območju v zimskih razmerah, tako da udeležence čaka raznovrstna uporaba veščin in znanj: premik s turnimi smučmi, orientacija, plezanje v skali in ledu, prečkanje naravnih in umetnih ovir, prenašanje bremen, smučanje na čas, iskanje zasutih v plazu, premik ranjenega kolega na saneh, prva pomoč hudo poškodovanim v eksploziji, spanje na prostem (dve noči, brez šotora). Vsak tekmovalec nosi s seboj vso opremo, ki jo potrebuje za preživetje na terenu v zimskih razmerah. Vojaki se morajo izkazati z odlično fizično in psihično pripravljenostjo ter ekipnim delom.

Slovenska ekipa je na koncu zasedla 9. mesto, poleg tega je nabrala dragocene izkušnje za naslednje leto, ko se “gamsi” nameravajo na Češko odpraviti z dvema ekipama. Utrinke s tekmovanja predstavljamo v spodnji galeriji in videoposnetku.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska, MOČR

GALERIJA: Vojaško tekmovanje Winter Survival 2016 na Češkem

VIDEO: Vojaško tekmovanje Winter Survival 2016 na Češkem

Knjiga Vojaško gorništvo

Povezani članki