Akcija!

Vojaško gorništvo

29,90  12,00 

avtor: Miha Kuhar

Priročnik Vojaško gorništvo po poglavjih prikazuje znanja, ki jih potrebuje vsak, ki se podaja v gore in naravo po službeni poti ali zgolj ljubiteljsko. Knjiga obravnava priprave na odhos v gore, pravilno gibanje v gorah, veščine preživetja in varovanja, orientacijo ter nevarnosti v gorah in reševanje v gorah, v zadnjem poglavju pa čisto »vojaško« taktiko bojevanja v gorah, kot uvod v knjigo Taktika bojevanja v gorah.

Redna cena: 29,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Opis

Knjiga Vojaško gorništvo je nastala na podlagi lastnih izkušenj avtorja Mihe Kuharja –  vojaka-gornika, alpinista in ljubitelja gora.

Priročnik vsebuje znanja, ki jih potrebuje vsak, ki se podaja v gore in naravo po službeni poti ali zgolj ljubiteljsko. V sedmih poglavjih obravnava priprave na odhos v gore, pravilno gibanje v gorah, veščine preživetja in varovanja, orientacijo ter nevarnosti v gorah in reševanje v gorah. Le zadnje poglavje v čisto »vojaško«, saj obravnava taktiko bojevanja v gorah.

Zato lahko rečemo mirno, da je knjiga usmerjena tako vojaško kot splošno za vse uporabnike iz vrst ljubiteljev gora in narave, pohodnikov ter adrenalinsko nastrojenih ljudi in nenazadnje tudi skavtov in tabornikov.

Dodatne informacije

Teža 0.5 kg
Št. strani

Leto Izida

Jezik

,

Vezava

ISBN/EAN

Mere izdelka v x š

Založba

Avtor

Mnenja

  1. Urednik (preverjena stranka)

    Priročnik VOJAŠKO GORNIŠTVO ima za Slovensko vojsko poseben pomen. Najprej so v njej predstavljena znanja in veščine, ki so v veliki meri uporabne povsod in za vsakogar, ne samo v gorah in tudi ne samo za vojake. Namen vsebin je prvenstveno vzgojno izobraževalni. Znanje in izkušnje vojaškega gorništva izhajajo iz slovenske gorniške in vojaške tradicije. Del znanj o gorništvu pa so pripadniki Slovenske vojske pridobili v tujih vojaških gorskih šolah ter na različnih drugih oblikah izobraževanja in usposabljanja. Znanje in izkušnje že več kot desetletje posredujejo pripadniki 132. gorskega bataljona in Gorske šole SV zaposlenim v Slovenski vojski in vojakom, ki prihajajo k nam na usposabljanje iz oboroženih sil drugih držav. Avtor je v knjigi na razumljiv in pregleden način predstavil izkušnje, znanje in veščine kot koristen učni pripomoček vsem, ki jih zanima gorski svet, oziroma preživetje v tem okolju.
    V sodobnem svetu se srečujemo z vrsto groženj – od naravnih nesreč in katastrof, preko terorizma do drugih oblik vojaških groženj, ki se dogajajo v različnih predelih sveta in na katere je potreben učinkovit odgovor. Vojaki, ki danes sodelujejo v mirovnih in drugih vojaških operacijah, delujejo v urbanih naseljih, gozdovih, puščavah, džunglah, gorah, v vročini in mrazu. Gorski svet, gozdovi in nizke temperature pa so okolje, ki ima tudi za Slovensko vojsko poseben pomen. Nenazadnje je Slovenija pretežno gorata dežela, po svetu pa je veliko kriznih žarišč v visokogorju tudi do višine 5000 m nad morjem. Žal v gorah popolne varnosti ni mogoče zagotoviti. Ustrezno pripravljeni pa lahko bistveno prispevamo k večji varnosti, zmanjšamo tveganje in se pravočasno izognemo nevarnostim. Tako lažje sledimo enemu od naših ciljev: pravočasno in uspešno opraviti nalogo in storiti vse, da preprečimo žrtve in poškodbe.
    Zato vsem pripadnikom SV in drugim bralcem želim varen gorniški korak in srečno vrnitev v dolino tudi s pomočjo priročnika, ki je pred vami.
    Generalmajor Ladislav Lipič, Načelnik Generalštaba Slovenske vojske

Podaj mnenje

Morda vam bo prav tako všeč…