Elbit dobil pogodbo za novo havbico za izraelsko vojsko

by Urednik

RAZVOJ NOVE VERZIJE SAMOVOZNE HAVBICE ATMOS

Izraelsko obrambno ministrstvo in Elbit Systems sta konec marca podpisala pogodbo o razvoju in proizvodnji nove samovozne havbice za Izraelske obrambne sile (IDF). Ministrstvo za obrambo Izraela je v izjavi zapisalo, da je to “eden največjih in najbolj zapletenih načrtov nabave v zgodovini kopenskih sil” in bi lahko trajal desetletje. Razvoj havbice so že začeli in po uspešni začetni predstavitvi se je program zdaj premaknil na fazo izdelave prototipa in priprave na serijsko proizvodnjo.

Pogodba vključuje tudi simulator usposabljanja in 20 let celovitega vzdrževanja, ki bo zagotovil zelo visoko razpoložljivost. Pri Elbitu so povedali še, da je pogodba vredna 125 milijonov dolarjev in bo izvedena v obdobju 12 let.

Nova havbica še  ni dobila oznake –  imena, sta jo pa obe stranki v pogodbi opisali kot “popolnoma avtomatski” sistem, ki bi zmanjšal potrebe po oskrbovalni posadki in stroške vzdrževanja. “Sistem samodejno izbere – odvisno od poslanstva – vrsto granate in zahtevani vžigalnik, ki se samodejno sproži, da omogoči optimalno delovanje proti cilju,” so še dodali ob predstavitvi pogodbe.

Elbi Systems ima pri konstruiranju in proizvodnji tovrstnega orožja potrebno znanje in sistemov dolgoletne izkušnje, saj so dobavitelji artilerijskih sistemov številnim državam v svetu.

Izraelsko obrambno ministrstvo je aprila 2017 objavilo, da je izbralo Elbit Systems za razvoj in proizvodnjo nove samovozne havbice za IDF in povedali, da novi sistem temelji – vendar ni identičen – na Elbitovi 155 mm havbici ATMOS na kolesnem vozilu, ki je bila prodana več tujim vojskam.

ATMOS, ki ga je razvila družba Soltam Systems, ki ga je Elbit prevzel leta 2010, ima sisteme za avtomatsko polaganje in nalaganje ter elektronski komplet, ki ga omogoča Elbit, da omogoča “natančno navigacijo in avtonomno delovanje, manjšo velikost posadke, večjo požarno moč in visoko natančnost”.

ATMOS (avtonomni havbični sistem na tovornjaku) je razvila družba Soltam Systems (Slovenska vojska uporablja Soltamove vlečne havbice kalibra 155 mm), ki ga je Elbit prevzel leta 2010, ima avtomatski sistem za polnjenje ter elektronski komplet, ki po zatrjevanju Elbita – omogoča “natančno navigacijo in avtonomno delovanje, manjšo posadk, večjo ognjeno moč in visoko natančnost”.

Pripravil: B. Knific, foto: Elbit

Povezani članki