EU soglaša z ustanovitvijo evropskih “sil za hitro ukrepanje” zunaj Nata

by Urednik

PONOVNO OBUJENA IDEJA O USTANOVITVI VOJSKE EU

Na ponedeljkovem srečanju (21.3.2022) zunanjih in obrambnih ministrov držav Evropske unije (EU) je bila sprejeta odločitev o oblikovanju evropskih sil za hitro ukrepanje, ki bi se morale “hitro odzvati” na vse vrste kriz ter groženj v Evropi.

Skupno bo nova formacija na prvi stopnji vključevala približno 5.000 vojaškega osebja iz različnih držav EU, v prihodnosti pa lahko doseže to število 50 tisoč. Predvideno je, da bodo delovali neodvisno od ZDA, kar bi bila  prva neodvisna sila EU, ki ni članica Nata. Nastaja v okviru programa na področju obrambe in varnosti »Strateški kompas«.

Odločitev o oblikovanju evropskih sil za hitro ukrepanje ni dokončna, strategijo naj bi potrdili na srečanju voditeljev EU 24. in 25. marca 2022. Seveda je to zaenkrat le koncept, podrobnosti, razen števila in splošnih nalog, o teh formacijah ni.

Evropa si že dolgo želi pridobiti lastne enote, ki bi lahko delovale brez sodelovanja in odobritve Združenih držav. Večkrat so nekatere države EU poskušali ustanoviti »evropsko obrambno skupnost«, »evrokorpus«, »bojne skupine EU«, »vojsko EU«, vendar sta ZDA in njihova glavna zaveznica v Evropi Velika Britanija postavljali ovire. Zdaj, po izstopu Londona iz EU, pa ima Bruselj priložnost, da uresniči svoje stare zamisli. Glavni državi, ki spodbujata idejo o ustanovitvi evropske vojske, sta Francija in Nemčija.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki