Evropski komisar grozi državam, ki so se odločile podpreti Južni tok

by Urednik

JUŽNI TOK V IZGRADNJI, EU NEZADOVOLJNA

Evropa in ZDA sta zaradi napetosti med Ukrajino ter Rusijo uvedli več sankcij, ki bi ohromile rusko gospodarstvo, vse bolj pa se govori tudi o plinovodu Južni tok, ki naj bi v prihodnje dobavljal južno- in srednjeevropski državam ruski plin, ki ga sedaj dobivajo prek Ukrajine.

Evropski komisar za energetiko Günther Oettinger je v nemškem poslovnem časopisu „Handelsblatt” objavil članek, v katerem grozi s posledicami tistim državam EU, ki so se odločile za podporo plinovodu Južni tok v njegovi sedanji različici, navaja ruska tiskovna agencija ITAR- TASS.

“Evropska komisija se  ne more sprijazniti, da so posamezne evropske države EU z Rusijo podpisale sporazum o izgradnji naftovoda, s katerim naj bi kršile sprejeti evropski zakon, “ je poudaril Günther Oettinger.

“Tisti, ki bo nadaljeval korake v smeri uresničitve tega projekta, lahko pričakuje posledice,” je napisal evropski komisar v omenjenem članku. Prav tako naj bi , po njegovih besedah, morali zastaviti  vprašanje, ali je zdaj pravi  trenutek za podpisovanje nadaljnjih sporazumov o Južnem toku.

plinovod Južni tok

Južni tok je projekt plinovoda, ki bo iz obalnega plinskega terminala Beregova v južno Rusiji dovajal plin po dnu Črnega morja do Bolgarije in nato čez Srbijo, Madžarsko do plinskega vozlišča Baumgarten blizu Dunaja v Avstriji. En krak bi se v Bolgariji odcepil proti Grčiji in čez morje na jug Italije. Drugi krak pa bi odcepil na Madžarskem pri kraju Városföld proti do severnega dela Italije in nato v Avstrijo. Projekt razvija ruski monopolist Gazprom v sodelovanju z italijanskim podjetjem ENI.

Pripravil: B. Knific, foto: Gazprom, NBC

plinovodi iz Rusije v Evropo

Povezani članki