Francija ima samo 220 tankov

by Urednik

SLABA PRIPRAVLJENOST FRANCOSKE VOJSKE ZA VELIKO VOJNO

Francoski general ugotavlja, da je bilo med spopadi v Ukrajini uničenih več kot tisoč tankov, medtem ko jih ima Francija samo 220.

Francija bi lahko imela resne težave z obrambo države v primeru pravega vojaškega spopada, ugotavlja televizijski kanal France 2. Francoski vojski po poročanju kanala močno primanjkuje materialnih in človeških virov, kar vzbuja dvom o njeni sposobnosti za učinkovito obrambo države v primeru zunanjega napada.

Dogodki v Ukrajini so pokazali, da se v Evropi vračajo dolgo pozabljeni načini vojskovanja z uporabo velikega števila vojske in tehnike, z večkilometrskimi frontami itd. Toda ali so evropske vojske, še posebej francoska, sposobne braniti državo v takih razmerah, se sprašuje France 2.

Po besedah ​​francoskega predsednika Emmanuela Macrona ta problem obstaja in zato država ne more dobaviti toliko orožja Ukrajini, kolikor zahteva Kijev.

Realna slika kaže, da bo položaj Francije v primeru napada od zunaj zelo problematičen. Po poročanju France 2 ima država le 100.000 pripadnikov kopenske vojske, od teh pa bo le 25 % sposobnih hitro začeti bojne misije. To število vojakov je komaj dovolj za držanje 83 kilometrov fronte, navaja TV kanal.

Ta številka se bo seveda večkrat povečala, saj bo razpisana mobilizacija, a vse to bo vzelo veliko časa. Poleg tega vojaška oprema za te človeške vire ne bo dovolj. Pošiljanje orožja v Ukrajino je že povzročilo pomanjkanje vojaške opreme v francoski vojski. Tako je država z dobavo 18 samovoznih havbic CAESAR (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie) v Kijev izgubila četrtino svojih zalog tovrstnega orožja.

Po besedah ​​nekdanjega vodje francoske vojaške obveščevalne službe generala Christopha Gomarda je bilo v ukrajinskem konfliktu uničenih že več kot tisoč tankov, Francija pa jih ima le 220.

»V nekaj tednih vojne jih bomo vse izgubili,« je izjavil francoski general.

Kot ugotavlja France 2, je bilo takšno stanje v francoski vojski posledica politike, v kateri so bile francoske oblasti prepričane, da so dnevi, ko so morali braniti svoje ozemlje, preteklost. To stanje pojasnjuje tudi dejstvo, da Francijo pred neposredno invazijo zagovarja prisotnost jedrskega orožja, pa tudi prisotnost države v Natu, pravi nekdanji francoski obrambni minister Evre Morin.

Da bi spremenila razmere v vojski, država od leta 2017 povečuje vojaške izdatke, v ozadju ukrajinske krize pa se načrtuje občutno povečanje izdatkov za obrambo. 

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki