Francoske samovozne havbice ”cezar” že v Ukrajini

by Urednik

OBJAVLJENE PRVE FOTOGRAFIJE UKRAJINSKE VOJSKE S HAVBICAMI CAESAR

Ukrajinski mediji poročajo, da oborožene sile Ukrajine že mesec dni uporabljajo francoske samovozne havbice caesar 155-mm v bojih proti ruskim oboroženim silam.

Francoske samovozne havbice caesar 155 mm so že na ozemlju Ukrajine že več kot mesec dni in so bile uporabljene v bitkah. O tem pišejo ukrajinski mediji, ki se  sklicujejo na video, ki ga na družbenih omrežjih distribuira ukrajinsko vojaško osebje. Video posnetki so bili posneti v času bojnega delovanja naprav. Ena od njih prikazuje, kako je vojak oboroženih sil Ukrajine na projektil napisal “Za Mariupol!”. Najverjetneje so francoske samovozne havbice v rabi v eni od tartilerijskih brigad oboroženih sil Ukrajine.

»Ena od ukrajinskih artilerijskih brigad ima ta orožja in jih že nekaj časa uporablja,« se je pohvalil na tviterju Roman Sinitsyn, prostovoljec Fundacije Sergeja Pritule.

Za njim je direktor fundacije Come Back Alive Taras Chmut pojasnil, da so samovozne havbice caesar v Ukrajini že “poln mesec”.

Za dobavo samovoznih havbic caesar iz Francije se je zvedelo 22. aprila 2022. Zatem je predsednik države Emmanuel Macron v intervjuju potrdil, da Ukrajini dobavljajo raznovrstne oborožitvene sisteme od protitankovskih sistemov Milana do havbic CAESAR in dodal, da namerava Pariz še naprej oskrbovati Kijev z orožjem. Francoski mediji so zapisali, da je bila v Ukrajino dostavljena divizija samovoznih havbic v skupni količini 12 enot. Pred tem se je ukrajinska vojska usposabljala v Franciji o uporabi “cezarjev”.

ACS caesar – 155-mm samovozni artilerijski sistem kolesih, ki jo je razvil nekdanji francoski oborožitveni koncern  GIAT Industries (danes v sklopu Nexterja). Serijsko ga proizvajajo od leta 2007, v tem času pa so francoski vojski dobavili 72 enot. Samovozne havbice imajo 18 granat, hitrost ognja je 6 granat na minuto. “Cezar” je sposoben uporabljati celotno paleto Natovih 155-mm artilerijskih granat.

Medtem ko evropske države članice Nata povečujejo dobave orožja Ukrajini –  tudi težkega, se v državah EU vse pogosteje slišijo opozorila, da gre tako obsežna pomoč Kijevu na račun lastnih obrambnih zmogljivosti držav sponzoric. 

Vodja evropske diplomacije Josep Borrell, eden najbolj gorečih zagovornikov “vojne do bridkega konca” v Ukrajini, je tako dejal, da so zaloge orožja v Evropi zaradi oskrbe v Kijevu tako rekoč izčrpane. Obenem pa evropski vojaško-industrijski kompleks ne zmore v kratkem času zagotoviti potrebne količine oborožitvenih sistemov, kar povečuje odvisnost Evrope od dobave oborožitvenih sistemov (predvsem kompleksnejših) iz ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter Ilia Ponomarenko

Povezani članki