GAZA: Prvenec sistema za aktivno zaščito oklepnikov trophy

by Urednik

IZRAELSKE TANKE PRED PROTIOKLEPNIMI IZSTRELKI ŠČITI SISTEM TROPHY

Nedeljo, 20. julija 2014, so označili za enega najbolj krvavih, potem ko naj bi v spopadih umrlo več kot sto Palestincev, skupno število žrtev pa je že višje kot 500. V spopadih, ki trajajo že vse od 8. julija 2014,  med pripadniki Hamasa in Izraelsko vojsko, naj bi umrlo tudi 18 Izraelcev, kar je več kot med spopadi leta 2006 (13). Ta podatek pa je že začel skrbeti izraelske oblasti.

Vsaka vojna pa je priložnost tudi za preizkušanje novih oborožitvenih sistemov in tako je tudi s tokratnimi spopadi v Gazi. Izraelci namreč poročajo, o prvencu  aktivnega sistema za zaščito tankov in oklepnih vozil trophy (znan tudi kot ASPRO-A, windbreaker). Zaščitni sistem trophy sta razvili izraelski podjetji  Rafael in IAI Elta za prestrezanje in uničenje protitankovskih oz. protioklepnih raket. Glavni namen tega sistema je dopolniti oklep lahkih in težkih bojnih vozil.

Aktivni sistem za zaščito tankov in oklepnih vozil trophy so prvič preizkusili konec leta 2010, po uspešnih testiranjih pa ga namestili na glavne bojne tanke merkava IV tanki, najnovejše v sestavi Izraelske vojske (IDF), in oklepna pehotna vozila namer. Po poročilih iz bojišča, naj bi od začetka kopenskega dela operacije “Protective Edge” (Zaščita meje) prejšnji četrtek ponoči, zaščitni sistem trophy uspešno prestregel pet protitankovskih raket, ki so bile usmerjene v oklepna vozila IDF v Gazi.

Obrambni sistem trophy sestavljajo radarski sistem, ki zazna nevarnost protioklepnega (tudi RPG) izstrelka, nato sistem sam izračuna pot rakete, vanj izstreli prestrezne izstrelke ter ga uniči. Ob tem sistem obvesti tankovsko posadko o točni lokaciji od koder je bila izstreljena raketa, tako da lahko posadka vrne ogenj in natančno zadane cilj. Prvo uspešno prestrezanje se je zgodilo marca 2011, ko je sistem trophy tanka merkava prestregel izstrelek prenosnega protioklepnega sistema RPG-7 med patruljiranje Izraelske vojske ob meji z Gazo.

Pripravil: A. Knific, foto:

VIDEO: Zaščitni oklepni sistem trophy (ASPRO-A)

Povezani članki