GLDS razkril novi demonstrator tankov abramsX

by Urednik

AMERIČANI POKAZALI NOVI HIBRIDNI TANK ABRAMSX

General Dynamics Land Systems (GDLS) na obrambni razstavi AUSA 2022 v Washington DC-ju predstavlja prihodnjo generacijo ameriškega glavnega bojnega tanka (MBT) s svojim tehnološkim demonstratorjem abramsX.

Z novim tankom abramsX je GDLS pokazal svojo sposobnost razvoja nove generacije glavnega bojnega tanka, ki ponuja več ognjene moči, zaščite in mobilnosti, ki se lahko zoperstavi vsem novim grožnjam sodobnega bojišča.

Kot naslednja generacija glavnega bojnega tanka ima tehnološki demonstrator abramsX zmanjšano težo za izboljšanje mobilnosti in prevoznosti (z letali, ladjami, tovornjaki,…) ter zagotavlja enak taktični doseg kot M1A2 abrams ob kar 50 % manjši porabi goriva, zatrjujejo snovalci.

Hibridni pogonski sklop tanka abramsX podpira podnebne in elektrificirane strategije ameriške vojske, omogoča tiho čakanje na bojišču in celo nekaj tihe mobilnosti. Z zmanjšano velikostjo posadke in z umetno inteligenco, ki omogoča večjo ubojnost, z večjo možnostjo preživetja, izboljšano mobilnostjo, združevanjem s posadko/brez posadke (MUM-T) in avtonomnimi zmogljivostmi je lahko abramsX ključno sredstvo na bojišču, hkrati pa služi kot most od tanka abrams SEPv4 do (električnega) tanka prihodnosti.

AbramsX v celoti temelji na novi zasnovi v primerjavi z družino tankov M1A2 abrams. AbramsX je zaščiten oziroma opremljen z novim oklepnim paketom, nameščenim na trupu in kupoli. Tank vključuje tudi APS (aktivni sistem zaščite), ki lahko prestreže protitankovske vodene izstrelke in druge izstrelke tako, da izstreli majhno bojno glavo in jo sproži na varni razdalji od zaščitene platforme v natančno izračunanem trenutku ter uniči nevarnost zaradi učinka udarnega vala.

Glavna ognjena moč tanka abramsX je 120 mm glavni top nove generacije, ki lahko izstreli novo strelivo MRM (srednjega dosega), AMP (napredno večnamensko) in AKE (napredno s kinetično energijo). Koaksialni mitraljez je nameščen na desni strani kupole, daljinsko vodena oborožitvena postaja pa je nameščena na strehi kupole in je oborožena s 30 mm avtomatskim topom ter mitraljezom.

Pripravil: A. Knific, foto: Defence Blog

Povezani članki