Gruzija se zanima za prenosne raketne sisteme FGM-148 javelin

by Urednik

AMERIŠKA PODPORA GRUZIJSKEMU OBOROŽEVANJU

Ameriško obrambno ministrstvo je odobrilo prodajo prenosnega protioklepnega raketnega sistema FGM-148 javelin za potrebe Gruzijske vojske v vrednosti 75 milijonov dolarjev.

Kot je zapisano v sporočilu ameriške agencije za obrambno varnostno sodelovanje (DSCA), je državni oddelek odobril 75 milijonov dolarjev vredno prodajo prenosnih raketnih protioklepnih sistemov FGM-148 javelin Gruziji. Gruzijska vlada je zaprosila za dobavo 410 raket javelin in 72 lanserjev z namerilnim sistemom ter dva lansirno-namerilna sistema javelin block 1 za rezervne dele. Ob tem so odobrili tudi nakup 10 vadbenih sistemov BST s skupaj 70 vadbenimi izstrelki.  Poleg omenjenega je v ceno vključena še tehnična podpora ter transport. Posel sodi v sklop ameriške politične podpore na področju nacionalne varnosti v Gruziji. S takšnim sistemom so Američani opremili tudi Estonsko vojsko.

FGM-148 javelin je prenosni protioklepni raketni sistem, ki deluje v načinu izstreli – pozabi in ‘’zaklene’’ cilj še pred samo izstrelitvijo protioklepne rakete. Z javelinom lahko napadajo oklepnika z vrha, kjer so običajno najbolj ranljivi, lahko pa zadene oklepnik tudi neposredno. Prav tako FGM-148 javelin uporabljajo za uničevanje utrjenih mest, zgradb in podobno, lahko pa tudi helikopterjev (v neposrednem načinu).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki