Guardium UGV – izraelsko daljinsko vodeno vozilo za nadzor meje

by Urednik

IZRAELSKA VOJSKA Z ROBOTSKIM SISTEMOM GUARDIUM NADZIRA SVOJE MEJE

Guardium je vozilo na daljinsko vodenje, ki izvaja nočni nadzor meje vzdolž Gaze. Vodita ga operaterja iz kar nekaj kilometrov oddaljenega centra in spremljata slike iz kar nekaj kamer, ki zaznavajo dogajanja okoli nadzornega vozila. Nenadoma toplotna kamera zazna človeško podobo, vozilo jo obsveti z lučmi, zvočno opozorilo opozori operaterja, da se guardiumu bliža oseba… , ki zazna nevarnost, kriče vpraša, ali je kdo v bližini, in v strahu zbeži.

»Gre za futuristično vozilo, ki ima precejšen psihološki vpliv,«pravi vodja projekta tega futurističnega daljinsko vodljivega vozla. V Izraelskih obrambnih silah – IDF so ga v sodelovanju s proizvajalcema Israel Aerospace Industries in Elbit začeli razvijati leta 2008. Rezultat: daljinsko vodeno vozilo – robot, ki je med prvimi tovrstnimi varnostnimi v svetu.

Robotsko vozilo guardium UGV (UnmannedGround Vehicles) je začela majhna skupina inženirjev – strokovnjakov za robotiko. Prvi preizkusi so bili prav klavrni, vozilo se je nenehno kvarilo, pogosto so ga morali »reševati«. Vojaki – operaterji so morali biti vešči mehaniki, danes pa deluje brezhibno in izvaja vrsto nalog. Povrhu vsega potrebuje enota, v kateri ga uporabljajo, zgolj enega mehanika.

Guardium opravlja patruljne naloge povsem samostojno, pogosto pa patruljira skupaj z vojaki. Opazuje prve linije in varuje vojake pred nevarnostmi, prepoznava eksploziv, sledi v pesku in približevanje nasprotnikov. Kot pravijo, gre za danes najboljšega opazovalca ob mejnem pasu, ki zazna vsako nevarnost. Po drugi strani pride izza protestnikov, ki so tik pred nadzorno točko, in prepozna, kaj se dogaja v ozadju.

Samo vozilo ima vrsto zmogljivosti, ki jih uporablja v najrazličnejših nalogah. V Izraelskih obrambnih silah so zadovoljni z novim pomočnikom, radi pa bi še razširili spekter njegovih nalog. Verjetno ga bodo že kmalu začeli uporabljati za patruljiranje in nadzor območij na mejah z Egiptom, Jordanijo in na južni meji.

Pripravil: A. Knific, foto: G-NIUS

Video spodaj: Predstavitev daljinsko vodenega vozila guardium UGV

Povezani članki