Hrvaška bo gradila Vojaški muzej v središču Zagreba

by Urednik

HRVAŠKO OBISKAL PREDSTAVNIK FINEKEGA PODJETJA PATRIA

Hrvaški predsednik Josipovič je obiskal zemljišče v centru Zagreba, kjer Hrvaška namerava zgraditi vojaški muzej in spomenik domovini, katerih pobudnik je obrambno ministrstvo. Ob tem se je srečal tudi s predstavnikom finskega podjetja Patria.

Službeni konec prejšnjega tedna je hrvaški predsednik Ivo Josipović posvetil obrambnim vprašanjem. Tako se je mudil na predvideni lokaciji za Vojaški muzej, sprejel pa je tudi novega predsednika uprave podjetja Patria Land Systems, poroča hrvaški portal Obris.

Kot je izjavil Josipović, so izgradnji Vojaškega muzeja in Spomenika domovini namenili prostor v središču Zagreba, kjer sta stali tovarni Gredelj in Paromlin. Pobudnik za izgradnjo Vojaškega muzeja in Spomenika domovini – Spomenika neznanemu junaku je Ministrstvo za obrambo in branilcev, je še poudaril Josipović.

Gre za zemljišče, veliko 16,5 ha, in kot je poudaril župan Zagreba Milan Bandić, gre za eno najbolj atraktivnih lokacij v hrvaškem glavnem mestu. Podobnosti o tem projektu še niso znane.

Hrvaška kljub svoji bogati zgodovini zaenkrat še nima svojega vojaškega muzeja, imajo pa bogato zbirko. Približno 12.800 eksponatov iz hrvaške vojaške zgodovine se hrani v Zagrebu, Vukovarju, Petrinji, Osijeku in na skrivni lokaciji. V zbirki je med drugim tudi dvajset tankov in havbic, šest letal, štirje helikopterji, dvajset raketometov, dva tisoč kosov pehotnega orožja, 70 pištol, 540 vojaških uniform,…

Hrvaško oklepno voziloPatria AMV 8x8

Josipović pa je sprejel tudi namestnico obrambnega ministra Višnjo Tafro in pomočnika obrambnega ministra Viktorja Koprivnjaka, ki sta bila pri hrvaškem predsedniku v sklopu delegacije, ki je v Zagrebu gostila novega predsednika Uprave Patria Land Systems Miko Kaira med njegovim uradnim obiskom Hrvaške. Na sestanku, kot je sporočilo hrvaško obrambno ministrstvo, so izrazili zadovoljstvo z dosedanjim potekom poslovnega sodelovanja v sklopu katerega je finsko podjetje zagotovilo prenos tehnologije na hrvaško podjetje Djuro Djaković iz Slavonskega Broda pri izdelavi osemkolesnega oklepnega vozila Patria AMV, s katerimi opremljajo Hrvaško vojsko. Izražen je bil tudi skupni interes, da bi dosedanje dobre rezultate sodelovanja v prihodnosti še nadgradili.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki