Hrvaška dobila prvo žensko z generalskim činom – Gordano Garašić

by Urednik

TUDI URADNO POTRJENO – GARAŠIĆEVA PRVA ŽENSKA Z GENERALSKIM ČINOM V HRVAŠKI VOJSKI

Po manj kot 14-ih mesecih službovanja v operaciji ISAF v Afganistanu je brigadirka Gordana Garašić dobila začasni čin brigadne generalke, na Dan oboroženih sil Hrvaške (28. maja 2015) pa je Garašićeva tudi uradno postala prva ženska z generalskim činom na Hrvaškem, so poročali na hrvaškem  spletnem portalu OBRIS.

Ob dnevu Oboroženih sil Hrvaške je na hrvaškem obrambnem ministrstvu (MORH) in v OSRH (Oružane snage Republike Hrvatske) napredovalo 112 častnikov, od tega 22 žensk. Ante Kotromanović, hrvaški minister za obrambo, je izjavil, da je strašno ponosen na prvo hrvaško generalko, ki je bila devet mesecev v Afganistanu in tam veliko naredila za Hrvaško.

Gordana Garašić je v Afganistanu opravljala dolžnost svetovalke poveljnika operacije za splošna vprašanja in spolno enakopravnost v Afganistanu. Ministrstvo za obrambo Republike Hrvaške (MORH) je objavilo, da se je brigadna generalka Garašićeva vključevala v usposabljanje, podporo in delo z lokalnimi oblastmi v cilju integracije splošne perspektive v vse vidike življenja in dela afganistanskih oblasti ter družbe, tako da je vsakodnevno sodelovala z afganistanskimi oblastmi, misijo Združenih narodov (UN) v Afganistanu, nevladnimi organizacijami in osebami, ki se ukvarjajo z vprašanji spolne enakopravnosti, oziroma ženskimi pravicami.

Pripravil: B. Knific, vir in foto: OBRIS

Povezani članki