Hrvaška vojska bo sodelovala v bojni skupini Evropske unije (EUBG) 2016

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA POD NEMŠKIM, SLOVENSKA VOJSKA POD ITALIJANSKIM POVELJSTVOM

Hrvaški vojaški predstavnik pri zvezi Nato in EU, major Mate Paden je 16. aprila 2015 podpisal memorandum o soglasju za sodelovanje hrvaških oboroženih sil v bojni skupini Evropske unije (EU Battle Group – EUBG) v letu 2016. Hrvaška vojska bo v bojni skupini EU delovala pod vodstvom Nemčije, sodelovale pa bodo še Nizozemska, Češka in Luksemburg. Bojna skupina bo v stanju pripravljenosti v drugi polovici leta 2016.

Hrvaška, ki je polnopravna članica Evropske unije od 1. julija 2013, je bila v bojno skupino EU vključena že v letu 2012 in sicer pod vodstvom Nemčije skupaj z Avstrijo, Češko, Irsko ter Makedonijo.

Slovenska vojska je v bojni skupini EU (EUBG) sodelovala leta 2007 (ob njeni ustanovitvi) pod poveljstvom italijanske alpske brigade “Julija”. Italijansko-madžarsko-slovenska bojna skupina je delovala od julija do decembra 2007.

Bojnih skupin EU (EUBG) je vojaška enota v okviru pogodbe o Skupni varnostni in obrambni politiki (CSDP – Common Security and Defence Policy) Evropske unije (EU). Pogosto temeljijo na prispevkih držav članic koalicije, vsaka od osemnajstih bojnih sestavljen pa je sestavljena iz bataljona s 1.500 do 2.500 vojaki, ki je podprt z bojno podpornimi elementi. Skupine se menjajo na pol leta, v vsakem trenutku pa je vsaj ena (ali dve) pripravljena za posredovanje. Bojne skupine EU (EUBG) so pod neposrednim nadzorom Sveta Evropske unije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki