IDF: V letu 2016 umrlo 41 izraelskih vojakov

by Urednik

15 PRIPADNIKOV IZRAELSKE VOJSKE NAJ BI STORILO SAMOMOR

Izraelske obrambne sile (IDF) so sporočile, da je v letu 2016 na dolžnosti umrlo 41 njenih vojakov, vključno z dvema rezervnima in 10 kariernimi vojaki. Uradni podatki navajajo, da jih je devet umrlo v vojaških nesrečah, sedem jih je umrlo v nesrečah v civilnem prometu, za 15 umrlih so podali sum o samomoru, štirje so umrli v akcijah, šest pa jih je umrlo iz medicinskih razlogov. Ob tem je bilo hudo poškodovanih ali ranjenih še 43 vojakov.

Kot je zatrdil visoki častnik IDF, si v izraelski vojski zelo prizadevajo za preventivo pred nesrečami  s stalnim izobraževanjem o varnosti v prometu, varstvu pred nesrečami in podobno. Število umrlih v IDF se je zmanjšalo v primerjavi s prejšnjo dekado, navajajo pa tudi uradni podatek o 15 samomorih na leto v obdobju 2014 do 2016 v primerjavi z »rekordnim« obdobjem 20 samomorov na leto v obdobju 2008-2011. Visoki častnik IDF je ob tem navedel, da imajo zelo širok preventivni program pred samomori ne le na ravni Direktorata za kadre, pač pa tudi širše v celotni vojski. Za tovrstno preventivno delovanje se izobražujejo tudi poveljniki, ki jih usposabljajo v prepoznavanju znakov stiske, kar pomaga najti vojake, ki jim je potrebna pomoč.

V Izraelu imajo dva vojaška centra za pomoč pripadnikom v krizi. Oba sta odprta 24 ur dnevno vseh sedem dni v tednu, prejemajo pa tudi veliko klicev, še poudarja visoki častnik IDF. Ob vsak primeru samomora opravi preiskavo vojaška policija, razišče pa ga tudi posebna komisija, ki jo vodi častnik ranga polkovnika in je namenjena identificiranju težav, s katerimi se soočajo pripadniki in enote, obenem pa tudi odgovornost za to znotraj samih enot in v sistemu pastoralne oskrbe vojakov.

Kar sedem pripadnikov IDF pa umrlo že v prvih dneh leta 2017: ubil se je en rekrut, zatem je umrl en pripadnik v prometni nesreči, pripadnik – major IDF je umrl za posledicami nesreče v operaciji »Protective Edge«, štirje vojaki so bili ubiti v terorističnem napadu,ko je palestinski voznik tovornjaka zapeljal v skupino ljudi v Jeruzalemu.

Pripravil: B. Knific, foto: IDF

Povezani članki