Irak bo na Češkem kupil 100 tankov T-72 in oklepnikov BMP-1

by Urednik

ZASEBNO ČEŠKO PODJETJE DOBILO VELIKO NAROČILO IRAŠKE VOJSKE

Češko zasebno podjetje Excalibur Army bo Iraški vojski prodalo 100 popravljenih tankov T-72 in oklepnih pehotnih vozil BMP-1, ki jih Iračani potrebujejo za boj z Islamsko državo (ISIS). Sklenjeno pogodbo v vrednosti več sto milijonov čeških kron (100 CZK = 4,07 USD) so odobrili tudi češko zunanje, notranje in obrambno ministrstvo.

“To je eden največjih poslov v zgodovini podjetja Excalibur Army,” je dejal lastnik podjetja Jaroslav Strnad in dodal, da bodo posli potekali več let. V začetku februarja 2015 so iraški strokovnjaki osebno preverili in sprejeli prvo ponudbo za obnovljene oklepnike BMP-1 in glavne bojne tanke T-72, je dejal tiskovni predstavnik podjetja Andrej Čírtek. Po njegovih besedah so vsa oklepna vozila obnovljena, njihova oborožitev pa so temeljito testirali.

“Če zanemarimo komercialni vidik, je to zelo pomembna in tudi edinstvena pomoč, ki jo Češka Republika zagotavlja v boju proti mednarodnemu terorizmu,” je posel komentiral nekdanji načelnik generalštaba Češke vojske Jiří Šedivý.

Češko podjetje Excalibur Army se ukvarja z obnovo in prodajo starejših oklepnih vozil nekdanjega vzhodnega bloka, ki jih kupijo od oboroženih sil (Češke, Slovaške, Poljske, nekdanjih držav Sovjetske zveze, Velike Britanije), ko jih te prenehajo uporabljati. Ob tem nudijo tudi modernizacijo oklepnih vozil, zaposlenih pa imajo približno 400 ljudi.

V svoji ponudbi imajo sovjetske glavne bojne tanke T-55 in T-72, bojna pehotna vozila BMP-1 in njegove derivate, poljsko-češkoslovaška  kolesna oklepna vozila OT-64 SKOT 8×8, sovjetska izvidniška amfibijska oklepna vozila BRDM-2 4×4, britanska pehotna oklepna vozila Alvis Saracen Mk.1 6×6, češkoslovaške večcevne raketomete RM-70, sovjetske samovozne havbice 2S1 gozdvika 122 mm, britanska izvidniška oklepna vozila ferret,…

Pridobili pa so tudi licenco za proizvodnjo avstrijskih oklepnih pehotnih vozil pandur za Vzhodno Evropo in Azijo. Podjetje Excalibur Army je pred kratkim dobavilo tanke, pehotna oklepna vozila in večcevne raketomete Nigerijski vojski, ki se spopada z militantno skupino Boko Haram.

Pripravil: A. Knific, foto: Excalibur Army

oklep-na-slovenskem

Povezani članki