Iran predstavil novo oklepno vozilo howeyzeh

by Urednik

PREDSTAVITEV NOVEGA IRANSKEGA GOSENIČNEGA VOZILA

Iranska obrambna industrija je med mednarodno obrambno razstavo IQDEX 2019 v Iraku prvič v tujini predstavila gosenično oklepno vozilo howeyzeh, ki ga Iranska vojska uporablja že od začetka leta 2017.

V času IQDEX 2019, ki je potekala od 9. do 12. marca 2019, je iranska obrambna industrija tudi z videoposnetki prikazala zmožnosti novega goseničarja howeyzeh. Prikazani so bili tudi posnetki iz iranske vojaške vaje “Veliki prerok 11” (Payambar-e-A’azam 11) iz februarja 2017, ko so oklepnike prvič preizkusili na vajah.

Iranci so gosenično oklepno vozilo howeyzeh, poimenovali so ga po največjem mestu iranske province Khuzestan, razvili kot transportno vozilo pehote. Konstrukcija vozila je razdeljena na tri dele, voznikov delovni prostor je spredaj levo, motorj spredaj desno, v zadnjem delu pa je prostor za vojake.

Na zadnjem delu strehe vozila je lahko nameščen top 23 mm, ki se zdi zelo podoben sovjetskemu protiletalskemu dvocevnemu avtomatskemu topu ZU-23-2.

Vojaki vstopajo in izstopajo iz vozilo na zadnji strani trupa vozila, kjer je hidravlična dvižna rampa. Vozilo zagotavlja zaščito pred izstrelki orožja manjših kalibrov in drobcev granat.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki