Iran zagnal proizvodnjo novih tankov karrar

by Urednik

IRANSKA RAZLIČICA RUSKEGA TANKA T-90MS Z ZAHODNIM PRIDIHOM

Iran je minuli konec tedna javnosti predstavil začetek proizvodnje novega glavnega bojnega tanka karrar, ki so ga javnosti prvič pokazali že poleti 2016. Karrar je nadgrajena različica tanka T-72S shilden (T-72B), na pogled pa se zdi zelo podoben ruskemu T-90MS, vendar z nekaterimi zahodnimi rešitvami.

V nedeljo 12. marca 2017 je iranski obrambni minister brigadni general Hossein Dehghan slovesno odprl proizvodno linijo novega domačega glavnem bojnega tanka karrar v industrijskem kompleksu oklepnikov Bani-Hashem v Lorestanu. Iranski obrambni minister Dehghan je ob tem dejal, da velja karrar za enega najbolj naprednih glavna bojnih tankov na svetu in da so ga v celoti razvili v Iranu.

Iranski tank karrar je po podatkih proizvajalcev opremljen z elektro-optičnim sistemom za nadzor ognja, laserski merilnik razdalj in balističnim računalnikom, na nepremične in premične cilje pa lahko strelja v dnevnih in nočnih razmerah. Glavna oborožitev karrarja je gladkocevni top kalibra 125mm. Na kupoli je nameščena tudi iz notranjosti upravljana oborožitvena postaja z mitraljezom 12,7 mm. Za zaščito posadke je karrar opremljen z zadnjo generacijo oklepa in eksplozivnim reaktivnim oklepom (ERA) na prednjem delu trupa in kupoli. Nanj je možno pritrditi tudi dodatne oklopne plošče pred zgornjim delom podvozja in rešetko na zadnjem delu trupa in ob kupoli.

Zasnova tanka karrar je po fotografijah sodeč zelo podobna ruskemu T-90MS, še posebej zaradi podvozja. Kot poudarjajo nekateri tankovski strokovnjaki,  je na tanku mogoče opaziti tudi nekatere elemente, podobne ameriškim tankom M1 abrams in M60 ter M-48 ter britanskim FV4201 chieftain.

Podrobneje smo o novem iranskem tanku karrar in podobnostih oz. razlikah z ruskim tankom T-90 MS ter ostalimi tanki pisali v članku IRANSKA (NOVA) OBRAMBNA UGANKA: Novi iranski glavni bojni tank karrar v Reviji OBRAMBA, december 2016.

Pripravil: A. Knific, foto: IRNA, Military Forum

Povezani članki