Iran zavrnil ruske sisteme 9K330 tor-M2, kot nadomestilo za S-300

by Urednik

IRAN NOČE PROTILETALSKIH SISTEMOV TOR-M2 NAMESTO S-300

Iranski veleposlanik v Rusiji je izjavil, da je Teheran zavrnil predlog Moskve, da islamski republiki zagotovi nadomestilo za leta 2007 naročene obrambne sisteme S-300 (vsaj 5) in sicer protiletalske sisteme 9K330 tor (NATO: SA-15 gauntlet).

Posel z obrambnimi sistemi S 300 je propadel, ko je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev leta 2010 razveljavil dogovor zaradi sankcij OZN (interesa Amerike) proti tej državi. Iran se seveda ni strinjal z odločitvijo in leto zatem na mednarodnem arbitražnem sodišču v Ženevi vložil tožbo proti ruskemu državnemu izvoznemu podjetju Rosoboronexport. Sodišče je razsodilo v prid Irana in Rusom naložilo globo v vrednosti 4 milijarde dolarjev za 900 milijonov dolarjev vredne sisteme S-300. Iran je Rusiji ponudil odpravo odškodnine, da bi le prišli do sistemov S-300, vendar Rusi predloga niso sprejeli. Iran je medtem že sporočil, da razvija svoj lastni obrambni sistem S-300 imenovan bavar-373. Sedaj Rusija ponuja Iranu v zameno protiletalske sisteme tor, ki pa po besedah Mohammada Reza Sajjadija, ne bi mogli izpolnjevati obrambnih funkcij S-300 znotraj nacionalnega obrambnega sistema.

Poravnava neuspešna, Američani pa zanikajo vpletenost

Moskva naj bi že konec maja skušala doseči poravnavo s Teheranom, z namenom da Iran umakne tožbo proti Rosoboronexportu zaradi dogovora o S-300 in se izognila plačilu 4 milijarde dolarjev vredne globe. Zaradi neizpolnjevanja svojih pogodbenih obveznosti z Iranom, je Rusija tako predlagala, da se obrambne sisteme S-300 nadomesti s protiletalskimi sistemi tor. Po besedah ruskih vojaških analitikov pa so bile možnosti za dogovor že od začetka zelo majhne. Tor-M2 je integriran mobilni raketni sistem zemlja-zrak srednjega dosega, ki je namenjen protiletalski obrambi.

Predsednik uprave Rostech, Sergej Chemezov, je dejal, da je ZDA je izvajala močan pritisk na Rusijo, da prekliče dogovor z Iranom pod pretvezo, da posel ni v skladu s sankcijam ZN. Dodal pa je tudi, da je Washington kasneje spremenil svojo retoriko in zapisal, da resolucija ZN ni izrecno omenila sistemov S-300 ter da je Rusija ravnala na lastno pobudo pri razveljavitvi pogodbe z Iranom za dobavo raketnih sistemov S-300.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki