Izrael po 30-ih letih uporabe priznal obstoj lovca tankov pereh

by Urednik

IZRAEL NEHAL SKRIVATI OKLEPNO VOZILO PEREH Z PROTIOKLEPNIM RAKETNIM SISTEMOM SPIKE

V sredini julija 2015 je Izraelska vojska uradno umaknila pečat “tajno/zaupno” za gosenično oklepno vozilo s protitiankovskimi vodenimi izstrelki (ATGM), ki so ga poimenovali pereh (divji).

Novega oklepnega “uničevalca tankov” pereh so razvili na podvozju tanka M48, na katerem je nameščena velika “lažna” tankovska kupola, v kateri so na zadnjem delu skrite rakete tamuz ATGM (znane tudi kot Rafael spike NLOS). Pereh na zadnji strani kupole skriva 12 lanserjev protioklepnih vodenih raket tamuz. Kot je razvidno iz fotografij, se celoten raketni sistem pred uporabe dvigne ven iz kupole, po uporabi pa skrije nazaj vanjo.

Čeprav naj bi bil oklepnik pereh v službi Izraelske vojske že 30 let, pa so se izraelske oblasti odločile ta oborožitveni sistem skrivati vse do sedaj. Na spletnih forumih so se sicer v preteklosti večkrat pojavile informacije (skupaj s fotografijami) o obstoju tega sistema, vendar je bil razkrit šele sedaj.

Protioklepni raketni sistem Rafael spike

Spike NLOS (Non Line Of Sight) oz. tamuz je različica protioklepnega raketnega sistema spike z (podaljšanim) dosegom do 25 km. Prve različice je Izraelska vojska začela uporabljati leta 1981, čeprav to ni razkrila javnosti do 2011, ko je neznano število teh izstrelkov prodala Južni Koreji.

Slovenska vojska ima v svoji oborožitvi okoli 75 prenosnih sistemov spike MR/LR s sistemom za avtomatsko sledenje. Slovenski sistemi Rafael spike se uporabljajo za uničevanje nasprotnikovih oklepnih vozil do oddaljenosti 4000 m tako podnevi kot ponoči in ob zmanjšani vidljivosti. Sistem omogoča tudi boj proti helikopterjem in izbranim točkovnim ciljem. S sistemom upravljajo trije pripadniki. Zasnovan je za uporabo v pehotnih enotah, lahko pa se vgradi tudi na različna vozila (patria AMV) in helikopterje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki