Izraelski Rafale predstavil modularni sistem spike

by Urednik

NOVI MODULARNI PROTIOKLEPNI RAKETNI SISTEM NA TERENCU 4X4

Razvoj modularnega raketnega protioklepnega (protiudtrdbenega) sistema dolgega dosega spike NLOS (non-line-of-sight) je zaključen. Razvojnik in proizvajalec Rafale Advanced Defence Systems je v razvojni fazi temeljito predelal zasnovo po prvi predstavitvi v letu 2016.

Novi Rafaelov protioklepni raketni sistem je pritrjen na platformo SPARC na priklopnem kolesnem vozilu. Raketa spike NLOS je natančno vodeno protioklepno orožje z elektrooptično in infrardečo iskalno glavo in šifrirano dvosmerno podatkovno povezavo. Doseg Sistema je do 30 km, raketa pa je lahko opremljena s tremi bojnimi konicami: tandemsko kumulativno, prebojno (PBF) in fragmentacijsko.

Razvoj je sledil zahtevi neznanega kupca., namenjen pa je opremljanju izvidniških in specialnih enot ter je zračno prevozljiv. Lahki modularni lanser spike NLOS so prvič prikazali na oborožitveni razstavi Eurosatory 2016 na terenskem vozilu Polaris MRZL 4×4, v lanserju pa sta bili dve raketi spike za takojšnjo izstrelitev z dvema dodatnima raketama.

Po redifiniciji sistema so se v Rafaelu odločili za namestitev na priklopnik TomCar 4×4, vendar je sistem kompatibilen z večino kolesnih terenskih vozil 4×4 (ki so danes v vojaški rabi). Sistem ima zdaj kar 4 rakete spike v pripravljenosti za trenutno izstrelitev, ob tem pa še štiri v rezervi. Rafaelu je uspelo zmanjšati maso celotnega sistema na vsega 1350 kg (vključno z raketnim sistemom).

Pripravil: B. Knific, foto: Rafale

Povezani članki