Je nemška obrambna ministrica izgubila položaj zaradi tankov za Ukrajino?

by Urednik

BO UKRAJINA PREJELA NEMŠKE TANKE LEOPARD 2?

Nemški kancler Olaf Scholz je sprejel odstop obrambne ministrice Christine Lambrecht. Tretja ženska na mestu vodje nemškega vojaškega resorja je kot vzrok za svojo odločitev pojasnila z medijskim šikaniranjem. Nemški tisk ministrici res očita številne napake, predvsem pa premajhno vnemo pri podpori Ukrajini. Kdo bo zamenjal Lambrechtovo in kako bo to vplivalo na dobave nemškega orožja Ukrajini?

Nemški kancler Olaf Scholz je v ponedeljek sprejel odstop obrambne ministrice Christine Lambrecht, svoje sopotnice v Socialdemokratski stranki. »Kancler spoštuje odločitev Lambrechtove in se ji zahvaljuje za dobro opravljeno delo v tem težkem času. Kancler bo kmalu predložil predsedniku ZRN predlog o kandidaturi za naslednika,” je povedala tiskovna predstavnica nemške vlade Christiane Hofmann.

O odstopu Lambrechtove je poročal časnik Bild, ki se je skliceval na ministričino osebno izjavo. Vodja ministrstva za obrambo je v svoji izjavi pojasnila, da je pozornost medijev do njene osebnosti in razprava o njenih dejanjih v zadnjih mesecih izpodrinila načrt za razpravo o potrebah Bundeswehra in razvoju vojske v interes državljanov.

Pred tem je opozicija – blok CDU / CSU – zaradi vrste škandalov, povezanih z njo, zahtevala odstop Lambrechtove. Bild je v svoji izdaji naštel več ministričinih napak. Tako je Lambrechtova v prvem intervjuju po nastopu funkcije decembra 2021 (v nedeljski prilogi Bilda) priznala, da ne pozna vseh činov vojaškega osebja v hierarhiji Bundeswehra.

Pet mesecev pozneje je sporočila, da se ni naučila zaporedja vojaških činov. Bild pa očita ministrici še resnejšo – sramotnejšo napako, češ da  je “ponosno napovedala dobavo pet tisoč vojaških čelad Ukrajini”, v času, ko je “približno 200 tisoč ruskih vojakov korakalo blizu meja Ukrajine.”

Očitno medijske kritike, ki jih med drugim izreka Bild, prihajajo od zagovornikov večjega nemškega posredovanja v ukrajinskem konfliktu. Bild poudarja, da je Lambrecht sredi sovražnosti “raje investirala v samoobrambo pred kritičnim tiskom.”

Po drugi strani pa ministrici očitajo tudi način dogovora za prenos nemških raketnih sistemov patriot na Poljsko. ( Lambrechtova je namreč pojasnila, da so protiletalski raketni sistemi, ponujeni Poljski, del integrirane zračne obrambe Nata, kar pomeni, da bodo nameščeni na ozemlju Nata. zunaj zavezništva pa šele po predhodnem pogovoru z državami članicami Nata).

Kot je zapisala poljska publikacija RMF24, je poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak potožil: »Po pogovoru z nemško ministrstrico za obrambo sem bil razočaran nad odločitvijo, da zavrača podporo Ukrajini. Namestitev Patriota v zahodni Ukrajini bi povečala varnost Poljakov in Ukrajincev.«

Prav tako se naj bi se – po mnenju številnih na zahodu – odstopljena nemška obrambna ministrica ne strinjala in  zavlačevala dobavo tankov leopard Ukrajini.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki