Je Srbija zaprosila Rusijo za raketne sisteme S-300?

by Urednik

VOJSKA SRBIJE POTREBUJE MODERNIZACIJO ZRAČNE OBRAMBE

V ruskih medijih se je pred dnevi pojavila novica, da naj bi se Srbija dogovorila z Rusijo za dobavo dveh baterij raketnega zračnoobrambnega sistema S-300PMU-2, ki naj bi jih Vojska Srbije začela uporabljati v letu 2021.

Po nekaterih informacijah naj bi Srbija zaprosila Rusijo, da ji zagotovi ene najsodobnejših raketnih sistemov za sile zračne obrambe. Na novico se je že odzvalo rusko obrambno ministrstvo, ki je zanikalo srbske prošnje in dobavo raketnih sistemov S-300  Srbiji. Tudi ruska zvezna služba za vojaško-tehnično sodelovanje je sporočila, da dobava sistemov zračne obrambe S-300 Srbiji ni na trenutnem programu dvostranskih odnosov.

Na novico se je odzval tudi srbski obrambni minister Aleksandar Vulin, ki je dejal, da čeprav Srbija “odlično sodeluje” z Rusijo, informacije o prošnji za prodajo raket S-300 niso resnične.

Ob tem pa je potrebno poudariti, da pa je srbski predsednik Aleksandar Vučić leta 2017 izjavil, da je Srbija pripravljena kupiti raketne sisteme S-300 iz Rusije ali Belorusije.

Raketni sistem zračne obrambe S-300PMU-2 favorit, ki je bil predstavljen v letu 1997, je nadgradnja sistema S-300PMU-1 z dosegom do 195 km in novim izstrelkom 48N6E2. Izstreli lahko tudi taktično balistično raketo s hitrostjo 2,8 km/s do 40 km daleč.  Sistem S-300PMU-2 so že prodali Kitajski, Alžiriji in Azerbajdžanu.

Srbska vojska danes uporablja že precej zastrela sovjetska raketna sistema zračne obrambe pečora (S-125) in kub ter artilerijske sisteme 20 mm in 40 mm ter prenosne raketne sisteme strela, v teku (in načrtih) pa je posodobitev raketnih in radarskih sistemov zračne obrambe.

Pripravil: A. Knific, foto: Sputnik

 

Povezani članki