Katar dobiva prve tanke leopard 2A7 in havbice PZH-2000

by Urednik

KATARSKA VOJSKA BO TANKISTE USPOSABLJALA V GRČIJI

Katar bo iz Nemčije kmalu prejel prve štiri glavne bojne tanke KMW leopard 2A7 in tri samovozne havbice KMW PZH-2000, poroča nemški Süddeutsche Zeitung, potem ko je pošiljka pred dnevi zapustila Nemčijo.

Novi oborožitveni sistemi za potrebe Katarske vojske so del leta 2013 podpisane pogodbe v vrednosti 2,2 milijarde dolarjev za 62 tankov leopard 2A7, 24 samovoznih havbic PZH-2000 in drugo opremo.

Nemška prodaja težke oborožitve v Katar pa lahko vsak čas sproži polemiko v nemški politiki, saj opozicija vztraja, da orožje pošiljajo v izredno nemirno regijo. Nekateri nemški politiki namigujejo, da bi Katarska vojska lahko nove tanke leopard 2A7 in havbice PZH-2000 uporabila pri vojaškem posredovanju v Jemnu.

Nemčija je namreč dolga leta veljala za državo, ki ne izvaža orožja v države, kjer potekajo spopadi oz. bi jih lahko kmalu uporabili zaradi nemirnih razmer. Vendar pa nemške oblasti v zadnjem letu ne vodijo več take politike, predvsem zaradi izredne konkurence na orožarskem trgu.

Zamrznitev pogodbe s Katarjem verjetno ne pride v poštev, saj bi to pomenilo za nemško vlado, da plača odškodnino industriji. Pričakovati je, da bo Nemčija poskusila poiskati zagotovilo, da novi katarski tanki in havbice ne bodo uporabljeni v Jemnu, še dodaja Süddeutsche Zeitung.

Katarska vojska pa je podpisala nadgrajeni memorandum z Grško vojsko (ima tanke leopard 2A6 in havbice PZH-2000), ki jim bo po novem pomagala pri usposabljanju kadrov za upravljanje z novimi tanki leopard 2A7 in samovoznih havbic PZH-2000. V vsak petmesečni program bo vključenih 100-120 vojakov. Že lani pa so Katarske in Grške letalske sile sodelovale pri usposabljanju pilotov vojaških letal (oboji imajo lovce mirage-2000).

Pripravil: A. Knific, foto: KMW

 

Povezani članki