Komu bo Izrael prodal prve tanke merkava IV?

by Urednik

IZRAEL Z OMEJENIM OBRAMBNIM PRORAČUNOM

Pred nekaj dnevi so izraelski časniki poročali o prodaji najnovejših glavnih bojnih tankov merkava IV neimenovani tuji državi, kar bo prva prodaja izraelskih tankov iz družine merkava v tujino nasploh. Edina znana izjema je darovanje tanka merkava I (prva generacija) češkemu vojaškemu tehniškemu muzeju v Lesanyu leta 2006.

Vrednost pogodbe za dobavo tankov naj bi znašala več sto milijonov dolarjev, strokovnjaki pa ocenjujejo, da se giblje cena novega tanka merkava IV okoli 6 milijonov USD, do sedaj pa so jih od leta 2004 naredili približno 600. Izraelska vojska je po podatkih izraelskega Inštituta za varnostne študije leta 2012 uporabljala 360 tankov merkava IV, še 360 pa so jih imeli naročenih.

Zanimivo je, da se je Izrael prvič po uvedbi tankov merkava (prva generacija) leta 1979 odločil za njihov izvoz. Izraelska vojska se tako želi izogniti proračunskim težavam, predvsem zaradi stroškov vzdrževanja oklepnih sil. Na drugi strani pa Izrael s to potezo želi ohraniti tudi vojaško industrijo – tako delovna mesta kot tudi stik s tehnološko naprednim svetom.

Vendar pa ni znano, kdo je skrivnostni kupec izraelskih glavnih bojnih tankov merkava IV, vendar so izraelski časopisi zapisali, da gre za državo s katero izraelska vojaška industrija sodeluje že dalj časa. Najresnejši kandidatki sta Azerbajdžan in Kolumbija, ki sta ena izmed večjih kupcev izraelskih oborožitvenih sistemov.

Kolumbija je vroč kandidat, saj ji je Izrael prodal letala kfir,  brezpilotna letala hermes 450 in hermes 900, protioklepne rakete spike in jurišne puške Galil ACE. Poleg tega je v letu 2012 na dan prišla informacija, da je Kolumbija zainteresirana za nakup 25-40 tankov merkava IV in večje število goseničnih oklepnikov namer (razviti na podvozju tanka merkava). Kolumbija je v Južni Ameriki tudi tekmica Venezuele, ki pa uspešno sodeluje z Rusijo kot tudi z Iranom – enim največjih sovražnikov Izraela.

Azerbajdžan prav tako marljivo kupuje orožje od Izraela, tako brezpilotna letala, jurišne puške tavor, artilerijske sisteme atmos, že leta 2009 pa so se zanimali za oklepnike namer.

Azerbajdžan je tudi ena izmed redkih muslimanskih držav, ki gojijo prijateljski odnos do Izraela, na drugi strani pa obe državi kot eksistencialno grožnjo vidita Iran, kjer živi kar 13 milijonov ljudi, ki pripadajo etnični skupnosti Azerov.

Pripravil: A. Knific, foto: Imgur

Sorodne novice:

Izraelske letalske sile nimajo denarja za trenažne polete

30/05/2014

Poveljstvo Izraelske vojske je sporočilo, da bodo od nedelje dalje prenehali izvajati trenažne polete z bojnimi letali zaradi pomanjkanja finančnih sredstev.

VIDEO: Izraelski tank merkava IV v akciji

Povezani članki