Kosovska vojska dobila ameriška oklepna vozila M1117 4×4

by Urednik

AMERIŠKA DONACIJA Z MOŽNOSTJO PRODAJE DODATNIH OKLEPNIKOV

Vojska Kosova je pred dnevi prejela vsaj pet oklepnih varnostnih vozil M1117 guardian 4×4 v obliki donacije od ZDA, je sporočil kosovski obrambni minister Armen Mehaj, ki je pregledal dobavljene oklepnike v vojaški bazi Skenderbeu.

Kosovo ne razkriva informacij o številu in času dobave oklepnih vozil, očitno po naročilu Washingtona. Dobavljenih je bilo vsaj pet oklepnih varnostnih vozil M1117. Kosovski obrambni minister Mehaj je izjavil, da je ta oprema del donacije in da to ni zadnja dobava. Po poročanju albanske tiskovne agencije Telegrafi namerava kosovska vojska v okviru ameriškega programa za vojaško prodajo v tujini od ZDA kupiti dodatno orožje, zato je bilo za izvedbo treh novih projektov namenjenih 5,3 milijona dolarjev. Del želja kosovske vojske so tudi štirikolesna lahka oklepna vozila kot je M1117 guardian.

M1117 guardian, imenovano tudi oklepno varnostno vozilo (ASV), je bil razvit na šasijah Cadillac Gage V-100 in V-150 commando konec devetdesetih za potrebe ameriške vojaške policije. Prvi prototipi so se pojavili februarja 1997, serijska proizvodnja M1117 pa je stekla v začetku leta 2000.

M1117 je bilo eno prvih ameriških vojaških vozil, zgrajenih na specialnem minsko odpornem trupu z dnom v obliki črke V, po letu 2001 pa je bilo vse pogosteje sprejeto kot neposreden odgovor na grožnjo, ki jo predstavljajo improvizirane eksplozivne naprave ameriškim silam v Iraku in Afganistanu. Oborožen je z bombometom Mk 19 in težkima mitraljezom M2HB browning ter srednjim mitraljezom M240H, nameščenega pred loputo strelca. Vozilo je uporabljala ameriška vojaška policija in varnostne enote konvojev v Iraku in Afganistanu. Gre za bolj zaščiteno in bolje oboroženo alternativo oklepnemu humveeju, ki prvotno ni bil zasnovan kot oklepno bojno vozilo. Leta 2015 je Textron Systems vozilo preimenoval v commando in vrnil ime V-100 in V-150.

Pripravil: A. Knific, foto: Militaryleak

 

Povezani članki