Krimski most zaščiten kot jedrska elektrarna

by Urednik

RUSI POUDARJAJO POMEN KRIMSKEGA MOSTU

Krimski most, ki povezuje rusko ozemlje s Krimskim polotokom, je strateški infrastrukturni objekt prve kategorije, njegova zaščita pa je na ravni zaščite jedrskih elektrarn.

»Zaščita krimskega mostu je enaka ravni zaščite kupole reaktorja jedrske elektrarne,” je dejal uradni vir iz ruske Zvezne varnostne službe. Dodal je, da obramba temelji na načelu A2/AD (prepovedano območje), tj. označevanje območij z večjim tveganjem za razmestitev ali premik sovražnih sil.

Ukrajinska vlada je lanskega septembra, opogumljena z ameriško podporo, napovedala gradnjo pomorske baze ob Azovskem morju, na nemirnem območju, ki se nahaja med Krimom, Ukrajino in Rusijo. Rusija je na tem območju zgradila most, ki povezuje rusko ozemlje s Krimskim polotokom. (preberi več)

Zračna obramba
Sistem zračne obrambe ščiti most pred zračnimi napadi. V bližini mostu so nameščeni zračno-obrambni sistemi tor, pancir in buk-M2. Skupaj z najsodobnejšim ruskim zračno-obrambnim raketnim sistemom S-400, nameščenim v pristanišču v Feodosiji, so sposobni odvračanja groženj vsega obstoječega orožje, vključno s strateškimi bombniki in balističnimi in manevrirnimi izstrelki  ter izstrelki s tal.

Zaščita pred kopenskimi in pomorskimi napadi
Da bi zagotovili varnost mostu v primeru napada, je ruska nacionalna garda ustanovila pomorsko brigado. Brigada ima arzenal sredstev za preprečevanje sabotaž s kopnega in morja. Enota je odgovorna za pregledovanje potnikov in vozil, nadzoruje ceste in stebre mostu 24 ur na dan. V primeru nevarnosti se pripadniki brigade pojavijo v nekaj minutah.

Podvodna zaščita
Podvodni del morske ožine. Ki jo preči most, je pod nadzorom več protisabotažnih ladij projekt 21980. Okoli mostu je razmeščena tudi mreža podmorskih hidrofonov amulet P. V primeru nevarnosti bi takoj posredovali pripadniki ruske nacionalne garde na hitrih patruljnih čolnih “raptor“.

Gradnja krimskega mostu
Da bi se izognili nenamernim trkom plovil pomorskih prevoznikov in zaščitili stebre mostu, so graditelji namestili močne konstrukcije iz kovine in armiranega betona. Za varnost objektov po vsej dolžini, od obale do obale, pa sta odgovorni tudi ruska mejna straža in Črnomorska flota Ruske mornarice. Krimski most je dolg 19 kilometrov in je najdaljši v Evropi, ta arhitekturni čudež pa so odprli 15. maja 2018.

 Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki