Kuvajt se zanima za nabavo ruskih tankov T-90

by Urednik

RUSKI TANK T-90MS USPEŠNO PRESTAL TESTIRANJA V KUVAJTU

Kuvajt se zanima za nakup ruskih glavnih bojnih tankov T-90MS, najsodobnejše različice družine tankov T-90, je dejal direktor ruske državne družbe za trgovino z orožjem Rostec Sergej Čemezov v intervjuju za ruski TV kanal Russia 24 konec marca. Sicer ruska državna korporacija Rostec v kratkem predvideva še nekaj pogodb za prodajo tankov T-90, je še poudaril Čermezov.

Že pred časom so poročali, da so tanki T-90MS uspešno opravili preizkušnjo v Kuvajtu. Glavni bojni tank T-90MS je opremljen z novim oklepnim reaktivnim sistemom zaščite relikt, avtomatiziranim  sistemom za upravljanje ognja – balističnim računalnikom, avtomatskim sistemom za sledenje ciljev in satelitsko navigacijo GLONASS/GPS.

Strelec ima tako na voljo večkanalno opazovalno/namerilno napravo, poveljnik ima panoramsko opazovalno/namerilno napravi, podatke vremenskih in vetrovnih senzorjev pa obdeluje digitalni balistični računalnik, kar vse izboljšuje ofenzivne zmogljivosti tanka.

Glavno orožje T-90MS je zelo natančen 125-mm top 2A46M-5, s katerim je mogoče streljati na razdaljah med 100 in 3000 m s podkalibrnim strelivom in 4000 m s kumulativnimi granatami. Tank je opremljen tudi s sistemom za lasersko vodene rakete, ki se jih lahko izstreljuje iz topa na razdalje od 100 do 5000 m. Sekundarno orožje tanka T-90 predstavlja iz notranjosti upravljana oborožitvena postaja na desni strni zgoraj, ki je opremljena z mitraljezom 7,62 mm.

Zanimivo, da je Kuvajt še v nekdanji Jugoslaviji nabavil približno 150 tankov M-84 v treh različicah. M-84 je jugoslovanska izvedenka tanka T-72, slednji pa velja za predhodnika T-90. Nekatere nadgradnje tanka M-84, kot na primer srbska M-84AS iz leta 2004, so opremljene z eksplozivnim reaktivnim oklepom (kontakt-5) in so po silhueti tudi precej podobne  tanku T-90.

Pripravil: B. Knific, foto: Reddit, YouTube

Povezani članki