Madžari podpisali pogodbo o razvoju raketnega zračnoobrambnega sistema

by Urednik

Madžari podpisali pogodbo o razvoju raketnega zračnoobrambnega sistema

V začetku tedna so na madžarskem obrambnem ministrstvu s francoskim delom MBDA podpisali sporazum o razvoju zračnoobrambnega sistema mistral v obdobju 2016-2018 na Madžarskem.

Pogodbo sta v Budimpešti podpisal polkovnik Tibor Balla, namestnik generalnega direktorja v gospodarskem oddelku ministrstva, in Didier Philippe, namestnik predsednika uprave MBDA. Tako bo Madžarska vojska dobila izpopolnjene rakete zemlja-zrak kratkega dosega mistral M3. Skladno s pogodbo bodo tudi nadgradili obstoječe rakete zemlja-zrak kratkega dosega mistral M2, ki jih ima Madžarska v uporabi že od leta 1997.

Sistem izstrelkov zračne obrambe mistral kratkega dosega se lahko uporablja na različnih bojnih platformah – vozilih, ladjah in helikopterjih, kot tudi kot prenosni protiletalski sistem (MANPADS). Leta 1980 je francoske podjetje MBDA (prej Matra BAE Dynamics) bilo izbrano kot glavni razvijalec raket zemlja-zrak in raketnega sistema mistral, ki je nato pri razvoju združilo tehnologije podjetij Matra BAE Dynamics, Aerospatiale Matra (EADS) in Alenia Marconi Systems.

Serijska proizvodnja raketnega sistema zračne obrambe mistral se je začela leta 1989, sedaj pa je v uporabi v 27-ih državah. Izdelali so že več kot 16.000 raket. V juniju 2001 je Madžarska vojska dobila še zadnje izmed 45-ih lanserjev ATLAS in 9-ih vozil (tovornjakov UNIMOG) s po dvema izstrelkoma mistral M2.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Madžarski protiletalski sistem mistral M2 v akciji

Povezani članki