Množična uporaba kolesnih tankov ST-1 na manevrih na Kitajskem

by Urednik

INDIJA: “NAŠA VOJSKA NA TO NIMA ODGOVORA”

Indija je znova izrazila zaskrbljenost zaradi premoči Kitajske vojske pri opremi z lahkimi tanki. Sprva je bil poudarek na tako imenovanih gorskih tankih Kitajske ljudske osvobodilne armade tipa 15, zdaj je naveden 24-tonski kolesni oklepni transporter ST-1 (izvozna različica ZTL-11), ki ga imenujejo “uničevalec tankov”.

Pravzaprav lahko ZTL-11 uvrstimo tudi med lahke tanke na kolesni platformi, izdelani po shemi 8×8. To kitajsko oklepno vozilo je pritegnilo posebno pozornost indijskih vojaških strokovnjakov, saj ga je mogoče prevažati z letalom. To kaže na sposobnost kitajske vojske (PLA), da v kratkem času prepelje zadostno število ST-1 na območje ofenzivnih ali obrambnih operacij.

Kitajski kolesni tank ST-1 ima kombiniran oklep, ki ščiti pred naboji različnih kalibrov, pa tudi pred drobci “nizke in srednje dinamike”. 

Glavna oborožitev ST-1 (ZTL-11) je 105 mm top, ki je postavljen predvsem kot protitankovsko orožje. Glavna naloga ST-1 je bodisi hiter preboj skozi sovražnikove obrambne črte bodisi zadrževanje tankov.

Pred časom so kitajske čete med obsežnimi vajami v osrednjem delu države demonstrirale množično uporabo svojih tankov na kolesih. Prav tovrstna aplikacija je povzročila zaskrbljenost med indijskimi vojaškimi strokovnjaki, ki ugotavljajo, da v zvezi s tem indijska vojska nima s čim odgovoriti Kitajski.

Eden od delov manevra je potekal v 400-kilometrskem “pohodu” z dostopom do položajev za zatiranje sovražnikovih sil in sredstev. Treba je opozoriti, da je doseg za ST-1 približno 800 km. Hkrati lahko na razmeroma ravnem terenu tank na kolesih pospeši do 90-100 km / h.

V Indiji menijo, da je za potrebe njenih oboroženih sil potrebno kupiti vsaj 100 lahkih tankov, vključno z letalsko prevoznimi. Ena od obravnavanih možnosti je 18-tonski ruski  tank sprut-SDM – gosenični uničevalec tankov (ravno tako z maso 18 t in s 125 mm gladkocevnim topom ter nekaterimi sistemi s tanka T-90S).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki