Nadgrajena srbska havbica NORA B-52 pripravljena na testiranje v ZDA

by Urednik

ZDA IZBIRAJO NOVO SAMOHODNO HAVBICO KALIBRA 155 MM

Global Ordnance in proizvajalec Yugoimport iz Srbije sta izvedla uspešen preizkus natančnosti streljanja nadgrajene mobilne havbice NORA B-52 M21 155 mm, preden jo je Ameriška kopenska vojska poslala v ZDA v ocenjevanje.

NORA B-52 M21 je najnovejša različica samovozne havbice NORA in je bila večkrat nadgrajena – KAMAZ-ovo podvozje so nadomestili z M.A.N-ovim, opremili z bolje oklepljeno kabino in popolnoma samodejnim nakladalnikom za strelivo za združljivost z Ameriško vojsko. Ameriško podjetje Global Ordnance (hčerinsko podjetje Global Military Products – GMP) bo v sodelovanju z Yugoimportom s havbico NORA (Novo ORužje Artilerije) B-52 M21 155 mm prisotno na ocenjevanje Ameriške kopenske vojske (US Army), ki bo na vojaškem poligonu Yuma v Arizoni testirala samovozne havbice kalibra 155 mm. Američani želijo med testiranjem ugotoviti, kateri sistemi najbolje ustrezajo potrebam njihove kopenske vojske. Od najuspešnejših bodo potem zahtevali, da predložijo predloge za izdelavo, dobavo, terensko usposabljanje in podporo.

Preizkusno streljanje je bila ena zadnjih faz pred napotitvijo havbic NORA B-52 M21 v Združene države Amerike, odmeven uspeh preizkusnega streljanja pa je Global Ordnance tako navdušil, da so Ameriški vojski že pokazali, kaj ta havbica zmore. Direktor programov Global Ordnance John Summers, upokojeni vojaški podpolkovnik, je osebno opazoval poskusno streljanje in po preizkusu povedal naslednje: »To je impresiven sistem, ki smo ga videli z nadgrajeno šasijo in nadgradnjo samodejnega nakladalnika. Sistem je deloval brezhibno pri preizkusu natančnosti. Zelo sem navdušen, da bomo havbico NORA B-52 M21 pripeljali na poligon Yuma za streljanje. Prepričan sem, da bo delovala izjemno dobro.«

Na “testiranju” na poligonu v Yumi bo sodelovalo podjetje BAE Systems s samovozno havbico archer 155-mm, izraelsko podjetje Elbit Systems s samovozno havbico iron sabre (ATMOS) 155 mm, francoski Nexter s samovozno havbico caesar 155 mm, južnokorejska Hanwha s havbico K9, medtem ko je podjetje Global Military Products (GMP) napovedalo, da bo pripeljalo 155-milimetrsko havbico NORA B-52, ki jo je razvilo srbsko podjetje Yugoimport.

Povezani članki