Najnovejši ruski sistem zračne obrambe S-500 v serijski proizvodnji

by Urednik

KLJUB ZAHODNIM SANKCIJAM RUSIJA ZAČENJA PROIZVODNJO S-500

Najnovejši ruski sistem zračne obrambe S-500 prometej so začeli serijsko proizvajati in bo dobavljen oboroženim silam Ruske federacije v skladu s pogodbami, sklenjenimi z Ministrstvom za obrambo Ruske federacije, je v intervjuju za publikacijo National Defence sporočil generalni direktor koncerna Almaz-Antey Jan Novikov.

Po besedah ​​Novikova je po svojih tehničnih zmogljivostih obetavni S-500 bistveno boljši od svojih predhodnikov, vključno z dobro preizkušenim S-400. Tako lahko v prihodnosti prometej postal osnova sistema letalske obrambe Ruske federacije.

Spomnimo, da so prvi model obetavnega sistema zračne obrambe oborožene sile Ruske federacije začele uporabljati oktobra lani. Sistem je bil predan na razpolago 1. armadi zračne obrambe in protiraketne obrambe za posebne namene in so ga postavili za obrambo ruske prestolnice. Pri tem pa je treba pojasniti, da v omenjeni kompleks še niso bila vključena vsa sredstva, ki jih predvideva ta sistem.

Zdaj se je po Novikovih besedah ​​začela polnopravna proizvodnja serijske različice S-500. Drugi sistema naj bi bil še letos dobavljen ruski vojski. Popoln prehod na novi sistem zračne/protiraketne obrambe in njegova operativnost bosta odvisna od termina novih sistemov, o katerih pa ruski informativni viri še niso poročali.

Omeniti je treba tudi, da večine tehničnih značilnosti sistema S-500 prometej (prometheus)ruska stran čuva v precejšnji tajnosti. Če verjamemo govoricam in objavam različnih medijev, ki se sklicujejo na “zanesljiv” vir, bo obetavni kompleks lahko uničil tudi hiperzvočne cilje in celo zadel letalnike v nizki zemljini orbiti. Predvsem slednje dejstvo je precej resno vznemirilo ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki