Natova vaja Steadfast Jazz 2013 le streljaj od ruske meje

by Urednik

RUSIJA ZASKRBLJENA ZARADI NATOVE VAJE V NJENI BLIŽINI

Države članice pakta Nato in partnerske države so v soboto 2. novembra na Poljskem in v Latviji začele vojaško vajo Steadfast Jazz 2013, ki bo potekala do 9. novembra 2013.

Vaja Steadfast Jazz 2013, na kateri sodelujejo ZDA, Francija, Nemčija, Poljska, Latvija, Litva, Estonija, Češka in Madžarska, je sestavljena iz serije dinamičnih in zahtevnih vaj, namenjenih treningu in preizkusu vojakov ter poveljnikov, ki bodo vključeni v Natove sile za posredovanje v letu 2014 (NATO Response Force 2014). V vaji sodeluje več kot 6000 vojakov, ki izvajajo simulacije bojevanja na kopnem, v zraku in na morju, poudarek pa je tudi na usposabljanju specialnih enot.

Vaje se odvijajo tudi na poljskem vadbišču Drawsko Pomorskie in letalski bazi Poznan-Krzesiny, ki geografsko ležita v bližini ruske zahodne meje. Članice severnoatlantskega zavezništva (NATO) so zato na ogled vaje povabile tudi ruske opazovalce, ki naj bi po besedah obrambnega ministra Shoiguja na vajo poslala delegacijo iz obrambnega ministrstva.

Ruski obrambni minister Sergej Shoigu je v izjavi opozoril, da si je nedavno skupno vajo Rusije in Belorusije, imenovano Zapad 2013, ogledalo več kot 80 vojaških atašejev. “Načrtujemo, da bomo tudi v prihodnje skrbeli za takšno preglednost,” je še dodal.

Vsekakor pa je Rusija zaskrbljena zaradi bližine vojaške vaje pakta NATO, kar je konec julija izrazil tudi ruski namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov, ki je napovedano Natovo vajo opisal v duhu “hladne vojne”. Poljski časopis Rzeczpospolita pa je že takrat “prilil olja na ogenj” z zapisom, da bodo vaje potekale le 30 sekund z reaktivnim letalom od ruskih meja.

Pripravil: A. knific, foto: Poljsko ministrstvo za obrambo

VIDEO: Vojaška vaja Steadfast Jazz 2013

Povezani članki