Natovo protihibridno skupino napotili v Podgorico zaradi “ruskih groženj”

by Urednik

NATO V BOJ S HIBRIDNIM (KOVENCIONALNIM IN KIBERNETIČNIM) VOJSKOVANJEM

Predsednik vojaškega odbora zveze Nato maršal Stewart Pitch je izjavil, da se zavezništvo neposredno sooča z ruskimi hibridnimi napadi, zato so se odločili, da pošljejo skupino za boj proti hibridnim grožnjam v Črno goro, navaja podgoriška Victorija.

Na zasedanju vojaškega odbora zveze Nato, ki se je končalo v Bruslju 16.1.2020, je dejal, da je zavezništvo za boj proti takšnim ruskim akcijam napotilo prvo Natovo protihibridno ekipo v Črni gori. “Natova protithibridna podporna skupina je bila napotena v našo zaveznico Črno goro, da bi pomagala okrepiti zmogljivosti države in preprečila hibridne izzive,” je dejal Pitch.

Povedal je, da se obrambni izdatki še naprej povečujejo. “Podatki Nata kažejo 4,6-odstotno rast v letu 2019, to je že peto zaporedno leto s takšno rastjo. Zavezniki bodo do konca tega leta vložili več kot 130 milijard dolarjev, “je dejal Peach in dodal, da pričakujejo, da bo znesek do leta 2024 znašal 400 milijard dolarjev.

Ameriški general Mark Milley, najvišji vojaški častnik države in glavni vojaški svetovalec predsednika, obrambnega sekretarja in ameriškega sveta za nacionalno varnost, je na isti seji dejal, da “je že dolgo očitno, da želi Rusija razcepiti Nato in ga narediti šibkejšega, če ne celo uničiti “.

“To bi jim koristilo. V škodo Evrope in ZDA pa bi bilo, če bi se Nato sesul in zrušil, “je dejal Milley, poroča spletna stran RTCG.

Črnogorsko obrambno ministrstvo je nedavno sporočilo, da je bila prva podporna skupina zveze NATO v Črni gori že od 21. do 27. novembra 2019, prihajajoče parlamentarne volitve pa so bile, kot pravijo, glavni razlogi za angažiranje Natove ekipe.

Podrobneje smo o hibridnem vojskovanju pisali v prispevku KAJ JE TO: Hibridno vojskovanje.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki