Nemčija svari Ameriko naj ne preusmerja svojih vojaških sile na mejo z Rusijo

by Urednik

OZADJE KRATKIH STIKOV MED ZDA IN NEMČIJO

Ameriški predsednik Donald Trump “biča” Berlin, kjer je trenutno najbolj ranljivi točka države – gospodarstvo. V času, ko se Nemčija sooča z recesijo (z 0,1-odstotno rastjo), grozi, da bo izgubila več deset tisoč delovnih mest.

Ameriške čete bi morale ostati v Nemčiji, saj je Berlin vložil veliko denarja v ustvarjanje infrastrukture za njihovo udobno bivanje v državi, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel v komentarju nedavne grožnje ameriškega veleposlanika v Berlinu Richarda Grenela o možni prerazporeditvi dela ameriške vojske iz Nemčije na Poljsko.

Podobno retoriko je bilo iz Washingtona je bilo moč slišati pred natanko letom dni. Že takrat so namreč Američani zagrozili, da bo Washington preselil 35.000 vojakov iz Nemčije na Poljsko, če Berlin ne bo povečal vojaških izdatkov na 2 odstotka BDP.

Nemčija je pripravljena do leta 2025 postopno povečati porabo za obrambo na 1,5 odstotka, medtem ko o 2 odstotkih za zdaj ni mogoče govoriti. Nemško gospodarstvo se sooča s recesijo in o vojaškim potrebah noče govoriti. Nemci ocenjujejo, da je 43 milijard evrov, kar je 1,2 odstotka BDP, več kot dovolj za obrambo, zlasti v času, ko resničnih groženj njihovi varnosti ni.

Mnogi se sprašujejo, zakaj kanclerka Merkel dobesedno prosi ameriškega predsednika, naj Američani ne opustijo svojih baz v Nemčiji, saj ji ne grozi neposredna nevarnost iz tujine, vsaj iz Rusije. Ruski upokojeni general Jevgenij Bužinski (v medijih se s komentarji in analizami pojavlja že več kot desetletje) meni, da je razlog zelo preprost.

„Za tem stoji gospodarski dejavnik. Na tisoče Nemcev dela tam, za vsako bazo deluje celotno mesto okoli baze. Za Nemce ni drugega razloga. Kar zadeva Američane: vsi želijo živeti tam, kjer jim je bolje, bolj udobno, kjer so zaželeni in naposled, kjer je ceneje, vendar ni poanta v tem. Vendarle: Nemčija je Nemčija, Poljska pa Poljska,« navaja general, ki je že večkrat obiskal največjo ameriško oporišče v tujini – Ramstein.

Mediji navajajo, da ZDA letno plačujejo Nemčiji 1,5 milijarde dolarjev za uporabo Ramsteina, kar je največ, kot plačajo katerikoli tuji državi za bazo. Vendar to ni nič, v primerjavi s tistim, kar Nemci plačajo Američanom samo, da bi tam ostali.

»Nemci plačajo večkrat. Druga stvar je, da si Donald Trump želi, da bi Nemci za vse plačali, oni pa ni. Kar mu bo le stežka uspelo,« je dodal Buzinski.

Poljski se ponujajo na vse načine, da bi ameriške čete vstopile na njeno ozemlje. Je tudi ena redkih članic Nata, ki v obrambni proračun vplačuje zaželenih 2 odstotka BDP, poleg tega pa kupuje ameriške sisteme (F-16, raketni sistemi ipd.) in obljublja, da bo podvojila številčnost vojske. Z eno besedo, vse, kar Washington zahteva od svojih zaveznic. Vendar pa je malo verjetno, da se bodo ZDA odločile za takšen korak. Poljska lahko dobi rakete in letala, vendar ne tudi koristi, saj bodo Ramstein in vse ugodnosti, kot so delovna mesta, zagotovo ostal v Nemčiji.

Baza Ramstein – poveljstvo za Evropo in Afriko

Najdražja in največja ameriška vojaška baza v tujini je Ramstein, ki je obenem tudi Natova baza. V njej je približno 35.000 vojakov in strokovnjakov različnih specialnosti. Gradnja baze se je začela v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Dvajset let pozneje so Američani v Ramsteinu namestili svoje vojaško poveljstvo za Afriko in Evropo, kjer je še danes.

Letalska baza Ramstein, Nemčija

»V uporabi je ogromna infrastruktura, letališče, vrsta poligonov … , vse to je treba vzdrževati. Ramstein gosti vojaške vaje, v njem je pretovorni center. Baza sprejema vse, kar leti iz ZDA na Bližnji vzhod med vsako krizo. Na primer v Iraku. Vse poteka preko Ramsteina. Poleg tega, da je baza, je tudi velikansko logistično središče, ki podpira vse ameriške akcije v Evropi in na Bližnjem vzhodu,« razlaga ruski general o razsežnostih Ramsteina.

V tej bazi naj bi bilo po mnenju ruskega generala in vojaškega analitika še danes nameščeno tudi ameriško jedrsko orožje. Če pa morda ne več, pa je gotovo, da je infrastruktura zanj v celoti ohranjena.

V nemških medijih Ramstein povezujejo tudi z vohunskimi in jurišnimi – napadalnimi brezpilotniki. Po poročanju je glavno središče za upravljanje vseh brezpilotnikov, ki se nahajajo v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Iz Ramsteina pošiljajo oborožene brezpilotne, ki jih ZDA uporabljajo za popis in likvidacijo teroristov v Pakistanu, Afganistanu, Jemnu in Somaliji. Te vrsta likvidacije teroristov Amerika šteje za zakonite, čeprav je pogosto slišati kritike na račun Pentagona, ker prinašajo takšne operacije tudi veliko število civilnih (kolateralnih) žrtev.

Po besedah ruskega generala je v življenju vse mogoče, vendar še vedno ni verjetno, da bi se veliko vojaško oporišče, kot je Ramstein, preselilo na ozemlje sosednje Poljsko. Vendar ni dvoma, da bo Trump s pomočjo Poljske še naprej poskušal pritiskati na Nemčijo, da bi v Natov proračun prispevala več denarja.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub 

Povezani članki