Nemški Die Welt: “Rusija ne da Balkana EU”

by Urednik

RUSIJA POVEČUJE SVOJ VPLIV V SRBIJI IN NA BALKANU

Rusija povečuje svoj vpliv v Srbiji, da ne bi dovolila procesa evropskih integracij, meni vodja odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve David McAllister in dodaja, da Moskva v celoti vpliva – izvaja pritisk na balkanske države. Tako Rusija izvaja politiko destabiliziranja položaja Srbije, da slednja ne bi dovolila vstop v Evropsko unijo, je še v intervjuju za nemški časopis Die Welt izjavil McAllister.

“Rusija namerno destabilizira Srbijo, kar nas zelo zaskrbljuje!”pravi McAllister. Po njegovem mnenju poskuša Moskva vplivati na medije, del politikov in civilno družbo v državi. Prav tako je izjavil, da Srbija obravnava Rusijo kot eno glavnih zaveznic.

Tudi visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnost Federica Mogherini je v Srbiji občutila prijateljsko naklonjenost Rusiji, se še zapisali v časopisu Die Welt. V času njenega obiska srbskega parlamenta je bila priča skandiranju srbskih opozicijskih politikov: “Srbija – Rusija!” in “Ne potrebujemo Evropske unije (Ne treba nam Europska unija)!”

Die Welt še navaja, da skušajo svoj vpliv na Balkanu uveljaviti še Turčija, Savdska Arabija, Kitajska in Katar. Po mnenju McAllisterja je Balkan poponoma nestabilna regija, v kateri lahko pride do eksplozije v zelo kratkem času. Zaradi nekaterih neodgovornih akcij lahko ponovno izbruhne konflikt, za katerega je prevladalo mnenje, da je že rešen. Ob tem so nemški novinarji se spomnili, da sta Rusija in Srbija v maju 2014 podpisali sporazum o “strateškem partnerstvu”. Obe strani sta se zavezali, da podpirata drugo v zamenjavi informacij in izvajanju skupnih vojaških vaj.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki