Nemški Rheinmetall predstavil nov sistem zračne obrambe skynex

by Urednik

VIDEO: PRIKAZ DELOVANJA SISTEMA SKYNEX

Nemški Rheinmetall je na dogodku Air Defense Systems Group 2021, ki ga je organiziralo podjetje samo, predstavil mobilno različico sistema zračne obrambe skynex, opremljeno s 35 mm revolverskim topom Oerlikon Mk3.

Sistem zračne obrambe Rheinmetall skynex je na demonstraciji prikazal svojo sposobnost, da z revolverskim topom Oerlikon Mk3 35 mm uniči roj osmih manjših brezpilotnih letal.

Zračno obrambni sistem skynex, ki je nameščen na tovornjaku MAN (6×6) je sestavljen iz komandno kontrolnega sistema Oerlikon skymaster in topa Mk3. Na skynex je mogoče povezati tudi drugo opremo in sisteme orožja, vključno s taktičnim akvizicijskim radarjem Oerlikon X-TAR3D, Oerlikonvim 35-mm dvojnim topom GDF009 TREO, Oerlikonovim lasernskim topom in novim izstrelkom Denel Cheetah C-RAM (proti raketam, artilerijskim in minometni izstrelkom).

Oerlikon 35 mm revolverski top Mk3, ki se uporablja v sistemu protizračne obrambe skynex, ima učinkovit domet 4000 metrov in ima hitrost ognja 1000 strelov na minuto. Modul topa je opremljen z radarjem za sledenje na  valovnem območju X, ki omogoča avtonomno funkcijo iskanja sektorjev, zaradi česar je označevanje cilja preprosto, hitro in zanesljivo. Sledenje in vklop se izračuna in izvede samodejno z integriranim procesorjem za nadzor ognja. Označevanje tarče in napad se nadzoruje in preverja s sistemom vodenja in nadzora Oerlikon skymaster, ki ga je mogoče daljinsko upravljati z drugega položaja.

Pripravil: A. Knific, foto: Rheinmetall

 

 

Povezani članki