Nizozemski marinci bodo dobili 124 novih vseterenskih goseničarjev BvS 10

by Urednik

POVEZOVANJE DRŽAV ZA UGODNEJŠI NAKUPM TERENSKIH VOZIL

Nizozemska državna sekretarka za obrambo Barbara Visser je sredi septembra 2020 napovedala, da bodo Nizozemski korpus mornariške pehote (Korps Mariniers) po letu 2024 pričel dobivati nove zglobne goseničarje BvS 10. Skupaj naj bi Nizozemska kupila 124 novih oklepnikov v vrednosti 100 do 250 milijonov evrov.

Z novimi zglobnimi goseničnimi oklepniki bodo nizozemski marinci zamenjali nekatere starejše goseničarje Hägglunds (zdaj BAE Systems) bandvagn 206 in BAE Systems BvS 10 viking.

Nizozemska pri nakupu in naročanju goseničarjev BvS 10 sodeluje z Nemčijo, Združenim kraljestvom in Švedsko, kot je bilo dogovorjeno v Memorandumu o soglasju o večnacionalnem sodelovanju na področju terenskih vozilih, sklenjenem leta 2019. Načrtujejo, da bodo prvi goseničarji dobavljeni let 2024, zadnji pa do konca leta 2027.

BvS 10 je izjemno manevrsko vseterensko oklepno vozilo z vrhunskimi zmogljivostmi za delovanje v najbolj zahtevnih okoljih. Zasnovano je za prevoz vojakov ali tovora v spopadih, kot poveljniško vozilo, za nadzor težko dostopnega ozemlja in pomoči pri nesrečah.

Pripravil: A. Knific, foto:Wikipedia

 

Povezani članki