Nova pozicija Nemčije bi lahko vodila do konfrontacije

by Urednik

BO NEMČIJA ZAČELA RUSIJO OBRAVNAVATI KOT TEKMICO?

Kremelj je precej zaskrbljen zaradi nedavne objave nemške Bele knjige (v kateri naj bi pisalo, da “bo Rusija za Nemčijo odslej tekmec”) in meni, da nova pozicija Berlina prav lahko pripelje do konfrontacije, pravi tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov. Če naj bi bila informacija o novi redakciji bele knjige točna, pravi Peskov, potem hkrati izziva tako obžalovanje kot zaskrbljenost.

Nemška vlada je po desetih letih objavila novo redakcijo Bele knjige, svojevrstne usmeritev politike nacionalne varnosti, ki naj Moskve ne bi več obravnavala kot partnerica, pač pa kot rivala.

Najprej, ker gre za očitno nerazumevanje dejanske pozicije ruske strani, ki je dobro znana, dosledna in ni usmerjena h konfrontaciji, pač pa k ustvarjanju atmosfere vzajemnega koristnega sodelovanja na evropski celini, še dodaja Peskov. Zaskrbljenost pa povzroča, ker je stališče takšno, ki temelji na nerazumevanju, morda celo na netočni informaciji, vsekakor lahko privede do konfrontacije, kar v ničemer ne prispeva k odnosom medsebojnega zaupanja in  sodelovanju, meni peskov.

Že pred časom je član Sveta ruske federacije za mednarodne odnose Igor Morozov poudaril, da Bela knjiga ni uradni dokument, marveč se v njej le proučuje politika. Senator je še poudaril, da je potrebno večjo pozornost nameniti dejanskim potezam Nemčije.

Odziv na Belo knjigo in odnose z Rusijo v Nemčiji

Nemčija Rusije ne bo uvrstila med svoje nasprotnike tudi v novi zasnovi varnosti, tako imenovani Beli knjigi, je izjavila nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen, sporočilo pa je preneslo nemško obrambno ministrstvo. Vodja nemškega obrambnega resorja je izjavila, da Nemčija Rusije ne bo nikoli obravnavala kot tekmeca ali svojega nasprotnika.

Nemški mediji so pred dvema dnevoma objavili navedbe iz Bele knjige, v katerih je definirana nova zasnova nemške vlade, ki se tiče razvoja oboroženih sil in varnostne politike, navaja spletna stran TV Ren.

Nemška vlada je prvič po desetih letih objavila novo redakcijo Bele knjige, svojevrstnih usmeritev politike nacionalne varnosti. Dokument na 80 straneh je pripravilo Ministrstvo za obrambo Zvezne republike Nemčije, varnostne strukture pa so ga že korigirale z vrsto ključnih sprememb, med katerimi so tudi tiste, ki se nanašajo na odnose z Rusijo. Tako naj bi Moskve ne obravnavali več kot partnerice, pač pa kot rivala, je pred nedavnim objavil nemški Die Welt.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: Primerjava vojaške moči Nemčije in Rusije

Povezani članki