Nova različica oklepnika piranha 8×8 za Bolgarsko vojsko?

by Urednik

BOLGARSKA VOJSKA KUPUJE OKLEPNA KOLESNA VOZILA

Evropska podružnica podjetja General Dynamics (GDELS) bo konec maja v Plodivu v Bolgariji na mednarodni obrambni razstavi HEMUS 2018, predstavil novo različico kolesnega pehotnega oklepnega vozila piranha 8×8.

Bolgarska vojska, kot tudi bolgarski industrijski partnerji – dobavitelji delov vozila, se močno zanimajo za nakup kolesnih oklepnih vozil piranha 8×8, ki bo sodeloval na razpisu Bataljonska bojna skupina (BBG) za nove bolgarske oklepnike.

General Dynamics European Land Systems (GDELS) je Bolgarski vojski že leta 2017 predstavil kolesno oklepno vozilo piranha 8×8 z oborožitvenim sistemom srednjega kalibra na vojaškem poligonu Tylbeto v bližini mesta Kazanlak v Bolgariji.

Nova različica osemkolesnika piranha bo opremljena z najnovejšo daljinsko vodeno oborožitveno postajo Elbit UT30 Mk.2 s 30 mm topom MK44 z dvojnim polnjenjem, koaksialnim mitraljezom MG 7,62 mm, dvema lanserjema protitankovskih vodenih raket (ATGW) in naprednim digitalnim komunikacijskim ter informacijskim sistemom (CIS).

Oklepno vozilo piranha sodi med najuspešnejše vojaške osemkolesnike. Več kot 12.000 oklepnikov iz družine piranha 8×8 je v uporabi v dvajsetih državah – vključno s Kanado, ZDA, Belgijo, Dansko, Irsko, Romunijo, Španijo in Švico. GDELS pa ni skrival, da skuša prodreti tudi na naš trg, vendar ga je prehitela odločitev MORS o vključitvi v evropsko organizacijo OCCAR in projekt ARTEC boxer 8×8.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki