Novi obrambni načrti Nata zaradi ruske politike

by Urednik

RUSKA VOJSKA ZAČELA NOVE VOJAŠKE VAJE OB UKRAJINSKI MEJI

Zveza Nato je napovedala nove obrambne načrte in še načrtuje vojaške vaje zaradi politike, ki jo Rusija izvaja proti Ukrajini, na drugi strani pa je Rusija že začela izvajati nove manevre.

Nato bo razvil nove obrambne načrte zaradi politike, ki jo Rusija izvaja proti Ukrajini, “ je izjavil generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.”Pogosteje bomo izvajali vojaške manevre in pripravili  bomo nove obrambne načrte,” je izjavil generalni sekretar Nata v intervjuju za francoski dnevnik Midi Libre in odzval članice Nata k povečanju vlaganj v vojsko. Ruska agresija naj bi bila po njegovem mnenju opozorilo, krati pa je ustvarila novo varnostno situacijo v Evropi. Rasmusen je še navedel, da je Rusija v zadnjih petih letih za polovico povečala svoja vlaganja v obrambni sektor, medtem ko so države Nato ta vlaganja zmanjša v povprečju za petino. Zato bi morali po njegovem mnenju ta trend preobrniti.

Tudi britanski premier David Cameron je prejšnji teden v pismu Rasmusenu in voditeljem držav članic NATO sporočil, da mora zavezništvo proučiti dolgoročne odnose z Rusijo in okrepiti zmogljivosti, da bi lahko hitro odgovorili na vsako grožnjo.

Velika Britanija bo čez dober mesec gostiteljica vrha Nata v Newportu v južnem Walesu, na tem sestanku pa bo zagotovo govora tudi o “strožji” politiki do Moskve.

Na vojaški vaji ob ukrajinski meji bo sodelovalo preko 100 vojaških letal

Rusija je za ponedeljek v bližini meje z Ukrajino napovedala nove vojaške manevre, v katerih bodo sodelovala njena lovska letala in bombniki ter helikopterji. Predstavnik za stike z javnostmi ruskih letalskih sil je v pogovoru za agencijo Interfax napovedal, da bo v manevrih, trajali bodo od ponedeljka do petka, sodelovalo nad 100 letal in helikopterjev v osrednjem in zahodnem okrožju. Predstavnik za stike z javnostmi Igor Klimov je še povedal, da bodo vaje prve v vrsti vaj, v katerih želijo doseči izboljšave na področju koordinacije, pri tem pa ni omenjal nobene povezave z Ukrajino, v kateri se proruski uporniki bojujejo proti ukrajinski vojski.

Ta korak je še dodaten alarm za  zahodne sile, ki obtožujejo Rusijo, da zbira vojaške sile na meji z Ukrajino in podpira upornike v vzhodni Ukrajini. Rusija zanika, da bi te upornike oskrbovala z orožjem.

Ruski lovci Su-27 in MiG-29

Klimov je povedal, da bodo v manevrih sodelovala bojna letala kot so Su-27 in MiG-31, najnovejši ruski lovski bombniki Su-34 in helikopterji Mi-8, Mi-24 in Mi-28N, glavni poudarki v vaji pa bodo namenjeni uporabi raketnega orožja.  Letala in helikopterji bodo preizkušali “letalsko raketno orožje za napade na cilje na tleh in v zraku na različnih razdaljah v povezavi z realnim in virtualnim lansiranjem protiletalskih raket v Ašaluku

(Astrahansko okrožje v južni Rusiji) kar naj bi neposredno vplivalo na izboljšanje postopkov koordinacije delovanja med letalstvom in silami zračne obrambe, je še navedel Klimov. Samo rusko obrambno ministrstvo ni bilo voljno komentirati zadeve.

Boji v vzhodni Ukrajini se stopnjujejo, ukrajinske vladne sile pa stiskajo obroč okoli glavnih žarišč, kjer se nahajajo uporniki, v Donecku in Luhansku, potem ko je zahod obtožil upornike za sestrelitev malezijskega potniškega letala prejšnji mesec.

Uradni predstavnik ruske zvezne varnostne službe – FSB – Vasilij Malajev iz rostovskega okrožja je izjavil, daje 438 ukrajinskih vojakov zaprosilo za azil v Rusiji.

Zahod seveda kritizira rusko odločitev o manevrih v bližini meje z Ukrajino. Že v marcu je Rusija na vojaške vaje to območje napotila 8500 pripadnikov artilerijskih enot, oboroženih z večcevnimi raketnimi sistemi grad (BM-21 kal. 122 mm), uragan (izvedenka BM-30 smerč kal. 220 mm) in tornado (122/220/300 mm). V mesecu maju so v Moskvi objavili, da so umaknili enote z obmejnih območij, toda Nato je prejšnji mesec (julij) ponovno obtožil Rusijo, da kopiči enote vzdolž meje z Ukrajino.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki