Novi ultralahki kolesniki MRZR za ameriške marince

by Urednik

MARINCI BODO UTV-JE LAHKO PREVAŽALI TUDI S HELIKOPTERJI

Korpus mornariške pehote ZDA (marinci) bo med februarjem in aprilom 2017 prejel 144 ultralahkih terenskih vozil UTV MRZR, ki bodo omogočala logistično podporo na terenu in povečan nabor nalog. Marinci so naročilo za nova vozila oddali pred približno 6 meseci.

Nova ultralahka terenska vozila UTV (Utility Task Vehicles) proizvajalca Polaris bodo lahko prevažala do 680 kg tovora oz. se bodo z njim lahko peljali štirje marinci z opremo in oborožitvijo. Mali dizelski MRZR naj bi marincem omogočal razbremenitev (teža nahrbtnika, hoja,…), hkrati pa povečal področja delovanja. Vozilo je le minimalno zaščiteno z oklepom, namenjeno pa je hitremu premiku po razgibanem terenu, prevozu dodatnega streliva in oborožitve, kot tudi prevozu ranjencev.  Zadnja sedeža vozila, ki v dolžino meri približno 4 metre, se namreč lahko podreta, tako da je dovolj prostora za nosila.

Prednost UTV-ja je tudi njegova majhnost, saj se jih lahko enostavno transportira do oddaljenih lokacijah tako z letali, kot tudi konvertiplani  MV-22 osprey in helikopterjih CH-53E.

Pripravil: A. Knific, foto: Polaris

Povezani članki