Novo ameriško daljinsko upravljano izvidniško vozilo

by Urednik

TESTIRANJA NOVEGA ROBOTIZIRANEGA IZVIDNIŠKEGA VOZILA POLARIS MDARS

V korpusu mornariške pehote ZDA preizkušajo novo kopensko robotsko vozilo Polaris MDARS (Mobile Detection Assessment Response System) brez posadke, ki patruljira ob različnih instalacijah in zaznava vsiljivce ali morebitne sovražnike na razdalji do ene milje.

Prvič so ga preizkusili v Bojnem centru mornariške pehote 30. januarja letos. Operater je vozilo upravljal s pomočjo konzole. Prvo noč preizkušanja je vozilo opravljalo opazovalne naloge avtonomno po vnaprej določeni ruti, potem ko sta stražarja v stolpu »opazila dva nasprotnikova vojaka«.
Vozilo je izredno prilagodljivo, razvili so ga v Armadnem centru za zaščitne sisteme v Fort Belvoirju v Virginiji, opremili pa s celo vrsto opazovalnih in nadzornih senzorjev. Tako na primer z laserjem za navigacijo, dnevno in nočno infrardečo kamero za opazovanje ter z radarjem z dosegom skoraj miljo. Opremijo ga tudi z izredno močnim reflektorjem za razsvetljevanje in zvočnimi opozorilnimi napravami, z neubojnim strelivom ali sedmimi lahkimi orožji.
Vozilo lahko vozi po vnaprej določeni ruti, lahko ga napotijo proti domnevno nevarnim točkam in podobno. Američani so načrtovali uporabo vozila tudi v Afganistanu, predvsem na kontrolnih točkah, kjer je potencialna nevarnost največja ali kjer bi se lahko pojavili sovražnikovi vojaki, vendar so zaradi umika sil konec leta te načrte odpovedali.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Robotizirano vozilo Polaris MDARS na testiranju

Povezani članki