Obrambno ministrstvo spodbujevalec razvoja Gorenjske

by Urednik

MINISTER JAKIČ OBISKAL GORENJSKO

Minister za obrambo Roman Jakič je z delegacijo v okviru dvodnevnega vladnega delovnega obiska na Gorenjskem obiskal Vojašnico Boštjana Kekca v Bohinjski Beli in podjetje Elan.

Obrambni minister Roman Jakič je skupaj z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Bogdanom Benkom ter predstavniki obeh ministrstev najprej obiskal Vojašnico Boštjana Kekca v Bohinjski Beli, kjer so predstavili nastajanje Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje (VCOGB) ter strukturo, naloge in izzive 132. gorskega polka Slovenske vojske. Kot je po predstavitvi poudaril obrambni minister Roman Jakič, je vzpostavitev VCOGB državni projekt, ki ga je nedavno podprla Vlada RS. Ideja, da bi razvili tak center, letos šteje desetletje, saj je takrat Nato v Sloveniji, kot je dejal poveljnik centra polkovnik Boštjan Blaznik, prepoznal kredibilnega partnerja, ki bi lahko razvil nišno zmogljivost – gorsko bojevanje. Na podlagi sklepa Vlade RS bodo zmogljivosti centra, predvsem pa znanje in izkušnje slovenskih vojaških gornikov predstavili državam članicam Nata in partnericam že maja letos na prvi seznanitveni konferenci. Še ena bo organizirana oktobra letos, nato pa vodstvo ministrstva računa, da bo 15. maja 2015 VCOGB začel tudi uradno delovati kot eden od Natovih centrov odličnosti. Teh je trenutno v Evropi 17, eden pa je v ZDA. Slovenski bi, kot so pojasnili danes, združeval strokovnjake, sposobne zbiranja in sinteze znanj, in sicer ne toliko za izvajanje usposabljanj, kot predvsem za razvoj novih doktrin, učenje iz izkušenj ter za razvoj in testiranje opreme. Slednje je izpostavil obrambni minister, ko je dejal, da odprtje VCOGB ne bo zgolj povečalo ugleda Slovenije in Slovenske vojske med državami članicami Nata, EU in drugimi partnerskimi državami, temveč bo tudi priložnost, da svoje izdelke prek centra predstavijo slovenska podjetja in tako pridobijo dragocene poslovne priložnosti.

Četa 132. gorskega polka Slovenske vojske vaji v Nemčiji

Četa 132. gorskega polka Slovenske vojske na vaji v Nemčiji

Kot je dejal minister Roman Jakič, je MO v zadnjih treh letih v gospodarstvo na Gorenjskem skupaj investiralo skoraj 13 milijonov evrov. Obenem ni le eden od pomembnih dejavnikov razvoja regije, temveč je tudi največji delodajalec, saj na različnih lokacijah po regiji v Slovenski vojski dela več kot 800 pripadnikov. S ciljem večje teritorialne razpršenosti in povezovanja Slovenske vojske z lokalnim okoljem je bil v okviru preoblikovanja SV 132. gorski polk lani prepodrejen 1. brigadi. Ker je gorska enota temeljila na konceptu pogodbene rezerve, je njeno preoblikovanje za 1. brigado eden od večjih izzivov, saj ga morajo čim prej popolniti s poklicnimi pripadniki. Četi polka sta že vzpostavljeni na Bohinjski Beli in v Ljubljani, še letos pa bodo 3. četo oblikovali v Vipavi. Ob tem bodo v gorski enoti pospešeno izgrajevali zmogljivosti in razvijali stroko ter normativne podlage za delovanje, poudarek pa dajejo tudi na razvoju lastne dejavnosti, ki enoti vrača del sredstev. Kot je pojasnil izvršilni častnik polka major Bojan Kovič, je ena od temeljnih nalog tudi, da 2. četa končne operativne zmogljivosti doseže leta 2015. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič pa je izpostavil odličnost slovenskih vojaških gornikov, tako v okviru VCOGB kot v 132. gorskem polku. Kot je dejal, manevrska četa 132. gorskega polka deluje v operaciji Kfor in skupaj z manevrsko četo 10. pehotnega polka predstavlja glavnino 310-članskega 29. kontingent SV v tej operaciji. Kontingent bo opravljal naloge vzdrževanja varnega in stabilnega okolja, zagotavljal pogoje za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varoval objekte posebnega pomena.

43. patruljni tek na Pokljuki, 2014

Minister za obrambo Roman Jakič je v nadaljevanju z delegacijo in skupaj z gospodarskim ministrom Metodom Dragonjo obiskal begunjski Elan, kjer sta jih predsednica uprave Andreja Košir in član uprave Leon Korošec seznanila s poslovanjem podjetja in izzivi. Kot je pojasnil Roman Jakič, obrambno ministrstvo s podjetjem, ki se je v preteklosti že večkrat potrdilo s svojo inovativnostjo, sodeluje pri dobavi vezi za turno smuko in turne smuči. Prav prek sodelovanja z Ministrstvom za obrambo pa je Elan razvil in letos začel prodajati turno smučko, specializirano za gorske vzpone, ki se ponaša z Elanovo inovativno mostno tehnologijo. Kot je pojasnil minister Jakič, je MO z Elanom sodelovalo tudi pri projektu razvoja zložljivih turnih smuči, vendar je Slovenska vojska zaradi pomanjkanja denarja izvedbo naročila v letu 2014 ustavila. Navedena zložljiva turna smučka je že patentno zaščitena, ministrstvo pa bo, kot je zagotovil Roman Jakič, pomagalo pri njeni promociji. Kot je optimistično zaključil obrambni minister, bi v Sloveniji lahko začeli s postopkom standardizacije te smučke za Nato.

Vir: MORS, foto: Slovenska vojska, Postani vojak

Povezani članki