Oklepniki Patria AMV 8×8 prvič v boju – v Jemnu

by Urednik

ZAE V SPOPADE V JEMNU POSLALI TUDI OKLEPNIKE PATRIA AMV

Večnamensko oklepno vozilo Patria AMV 8×8, kakršne ima v svoji oborožitvi tudi Slovenska vojska, je bilo prvič uporabljeno v oboroženih spopadih in sicer v Jemnu. Vojska Združenih arabskih emiratov je patrije uporabila v napadu na Hute na zahodni obali Jemna.

Oborožene sile ZAE so oklepnike Patria AMV 8×8 uporabili skupaj z glavnimi bojnimi tanki leclerk, samovoznimi havbicami G-6 kalibra 155 mm, protiminsko zaščitenimi oklepniki caiman MTV,samovoznimi minometi agrab 6×6 samonosilni maltni sistem in samovoznimi goseničnimi havbicami M109 L47 155mm.

Februarja 2016 je finsko podjetje Patria napovedala prodajo neznanega števila oklepnih vozil Patria AMV 8×8 v Združene arabske emirate (ZAE). Oklepniki AMV, ki so doživeli bojni krst v oboroženih silah ZAE v bojnih operacijah na zahodni obali Jemena, so opremljeni z daljinsko vodeno oborožitveno postajo z 12,7 mm težkim mitraljezom. Za povečanje zaščite vozila pred RPG grožnjami imajo oklepniki na bokih zaščitne mreže.

Osemkolesni oklepniki Patria AMV 8×8 so bili sicer kot del poljske kontingenta že uporabljeni tudi na misijah v Afganistanu (2008 – 2014), kot tudi v Čadu (2008 – 2009), vendar niso bili vključeni direktno v spopade. So pa poljski rosomahi preživeli nekaj talibanskih napadov z RPG-ji.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki