Oklepniki rosomah za Ukrajino

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA ŽE UPORABLJA POLJSKE OKLEPNIKE

Poljska je ukrajinski strani zagotovila skupaj okoli 100 osemkolesnih oklepnikov rosomah (licenčna Patria AMV),. Gre predvsem za vozila v različici bojnega vozila pehote, torej s kupolo Hitfist-30P, verjetno pa tudi za različne specializirane različice.

Podatek je konec januarja med tiskovno konferenco o vojaški pomoči ukrajinskim oboroženim silam razkril ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Omeniti velja, da trenutne napetosti med Poljsko in Ukrajino glede uvoza žita postavljajo pod vprašaj načrtovani nakup Kijeva podobnega števila oklepnih osemkolesnikov rosomah. Vendar naj bi bila ta transakcija izvedena s sredstvi iz ZDA in EU in ne iz ukrajinskega proračuna. Prav tako ni povsem jasno, ali se že podarjenih 100 enot obravnava kot del omenjene pogodbe o nakupu oklopnega transporterja rosomah ali kot donacijo.

Prav tako ne poznamo natančnih deležev različic rosomahov, dobavljenih Ukrajini. Izjava Lloyda Austina je tukaj precej splošna, čeprav še vedno pomembna, saj je neodvisna potrditev števila kolesnih oklepnih transporterjev, ki jih je Varšava premestila v Kijev.

Pred tem je poljsko ministrstvo za obrambo posredovalo natančno število samovoznih havbic krab, ki so bile premeščene v Ukrajino. Šlo je za  54 enot. Do 24. februarja 2022 so naročila pri proizvajalcu  Huta Stalowa Wola znašala 122 havbic krab.

Pripravil: B. Knific, foto: X (@OSINTNic)

Povezani članki