Patria na Finskem zaključila projekt MLU za oklepna vozila XA-180 sisu

by Urednik

POSODOBLJENE PATRIJE 6X6 ZA FINSKO VOJSKO

Patria je zaključila projekt nadgradnje oklepnega vozila XA-180 MLU sredi življenjske dobe (Mid-Life-Upgrade) in finski vojski dostavila še zadnja vozila.

Sporazum o nadgradnji sredi življenjske dobe (MLU) oklepnikov XA-180 sta Patria in finske obrambne sile podpisali leta 2013. Projekt modernizacije »serije XA«, znan tudi kot vozila »pasi«, je bil pomemben projekt za Patrio, življenjski cikel teh šestkolesnih oklepnih vozil pa je bil zagotovljen do leta 2040. Do takrat naj bi zmogljivosti mobilnosti vozil XA-180 nadomestila nova vozila Patria 6×6.

Patria ceni fleksibilno sodelovanje s finskimi obrambnimi silami in številnimi drugimi partnerji za sodelovanje. Na Finskem je projekt pomenil zaposloval skupaj več kot 450 osebo, je projekt komentiral vodja poslovnega področja Army v finski diviziji Patrie Tommi Svensk. Med projektom so bila vsa vozila serije XA posodobljena in usklajena. Izvedene spremembe so vključevale nove električne sisteme in komunikacijsko opremo ter posodobljen prostor za posadko z izboljšanimi sedeži. Tudi ključne komponente, kot so motor, prenos moči in osi, so bile pregledane in popravljene oziroma po potrebi zamenjane.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki