Podjetju Alcoa 50-milijonska nagrada za napredno bojno vozilo Ameriške vojske

by Urednik

NOVI AMERIŠKI OKLEPNIKI BODO IZ ALUMINIJEVIH MATERIALOV

Vodilni ameriški proizvajalec lahkih kovin Alcoa je dobil petletno pogodbo Ameriške kopenske vojske v vrednosti 50 milijonov dolarjev za raziskovalno-razvojni program, osredotočen na razvoj inovacij in rešitev za lahko oklepno bojno vozilo. Nagrado je Alcoi podelil Center za oklepne raziskave, razvoj in inženiring (TARDEC) Ameriške vojske.

Alcoa Defense je tudi sicer dolgoletni partner Kopenske vojske ZDA pri konstruiranju bojnih vozil, prav rešitve glede zmanjšanja teže oklepnih vozil pa so vodile k izboljšani – povečani zaščiti ter krajši montaži oklepnikov. Podobno pričakujejo tudi za napredno oklepno bojno vozilo prihodnje generacije za potrebe kopenskih sil Ameriške vojske.

Prva naloga Alcoe v okviru te pogodbe je razvoj aluminijevih zlitin za varjenje. Te zlitine so že preizkusili, dokazale pa so zelo izboljšane zvare  značilnih najšibkejših točk oklepnih vozil, pa tudi zmanjšanje korozije teh zvarov. Naslednje naloge bodo zajemale zmanjšanje mase oklepnih vozil s pomočjo uporabe  aluminijevih materialov za zgradbo, pritrditvenih točk in spojev , modeliranja in simulacij, preizkušanja ter uvajanja tehnologij , ki bodo vodile do zmanjšane mase oklepnikov.

Pripravil: B. Knific, foto: Alcoa

Povezani članki